“Той е като ракетния Mercedes”: Излязоха първи впечатления за новия КамАЗ-7850 който ще носи “Ярс”

"Той е като ракетния Mercedes": Излязоха първи впечатления за новия КамАЗ-7850 който ще носи "Ярс"
Мащабното производство на руски ракетни влекачи “Платформа-0” започва не по-рано от 2023 година.

След това ракетните войски със специално предназначение (РВСН) и другите родове войски ще започнат да се избавят от тежката колесна техника от Беларус.

“Крупното производство на наши платформи може да започне след създаването на необходимите мощности и отделянето на необходимите финансови средства.

Сега “Ремдизель” има опитно производство, способно да пуска не повече от 10 машини годишно. Потребността на войските от такава техника е 40 пъти по-голяма”, сподели съветникът на генералния директор на ПАО “КамАЗ” и ръководител на проекта “Платформа-0” Владислав Полонский, цитиран от “Российская газета“.

В момента армията на Русия използва многоколесни влекачи минско производство. На тях са монтирани над 60 оръжейни системи: РСЗО “Смерч”, ракетни комплекси “Искандер”, “Бал”, “Бастион” и други, пускови установки за системите за ПВО С-300 и С-400. В РСВН всичката техника – от пускови установки за балистични ракети до автомобили за подсигуряване на бойните дежурства – са монтирани на шаси МЗКТ.

След старта на серийното производство на “Платформа-0”, ще започне постепенно пренасяне на въоръжението на руското шаси – но това ще отнеме не по-малко от 10 години.

Влекачът за балистични ракети КамАЗ-7850 беше демонстриран за първи път по време на форума “Армия-2018”. Огромната машина порази специалистите и публиката със своята маневреност – всичките ѝ 16 колела могат да завиват. “Платформа-0” няма съединител, скоростна кутия или друга трансмисия – всяко негово колело е снабдено със собствен електродвигател за разпределение на натоварването. КамАЗ-7850 е снабден със система, чрез която всички колела могат да се завъртят на една страна, а автомобилът съответно да се движи странично.

“При нас в “Рамдизель” дойдоха инструктори от учебния център на РВСН, където се подготвят водачите на ракетните влекачи, След управлението на нашите опитни образци те казаха: “Караме като на Mercedes”, продължи Полонски. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.