“Тигър” стана “Атлет”: С какво се характеризира с руската бронирана кола от ново поколение?

"Тигър" стана "Атлет": С какво се характеризира с руската бронирана кола от ново поколение?

Един от най-интересните образци на бойна техника, представени на V Международен военно-технически форум “Армия 2019”, който бе открит на 25 юни т.г., е новото поколение бронеавтомобили “Тигър”.

Това отбеляза в интерво за “Рoссийская газета” Сергей Суворов, ръководител на отдела за връзки с медиите и реклама във “Военно-промишлена компания”, относно машината, която някои източници нарекоха “Тигър” Next или “Тигър-2”.

“Всъщност това са неофициални наименования, ние го представяме като “Тигър” ново поколение или “Атлет”, защото е създаден по едноименната опитно-конструкторска разработка”, каза Сергей Суворов.

“Ако говорим за самия бронеавтомобил, то с течение на времето той трябва да замени сегашната производствена версия “Тигър”, добави той.

В новата машина са подобрени всички характеристики. Тя е създадена с помощта на големия опит от бойна употреба на бронирани превозни средства, получен на различни “горещи точки”. Например значително е подобрена противоминната устойчивост, в резултат на което се появява способността да издържа на взривни боеприпаси, равняващи се на до 6 кг тротил под дъното или колелата.

“Тигър” тежи около 9 тона. Капацитетът му, в зависимост от модификацията, е от 2 до 8 души.

Двигателят все още е 240 к.с., но ще е с по-голяма мощност в бъдеще. Максимална скорост – не повече от 120 км/час. Запас на хода – 1000 км.

По искане на клиента машината може да бъде оборудвана с различнo въоръжение, включително и с бойни дистанционно управляеми модули. Както и досегашната версия, новият “Тигър” може да служи за инсталиране на различни оръжия и бойни системи.

“По своите тактико-технически характеристики най-новата руска бронирана кола отговаря на най-високите международни изисквания и не отстъпва на никоя от чуждестранните разработки.

В качеството си на специално бойно транспортно средство тя ще се използва както в руската армия, така и в други структури на Руската федерация. Има интерес и от чуждестранни клиенти”, каза Сергей Суворов. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.