Твърдо решена да сформира модерна ПВО: Република Бурунди купува системи 96K6 “Панцир-С1”


Република Бурунди се надява скоро да подпише договор за закупуване на руските хибридни ракетно-оръдейни системи 96K6 “Панцир-С1”. Преговорите с руските партньори все още текат с надеждата, че ще приключат до края на тази година.
“Това е много труден процес, който скоро ще приключи”, заяви посланикът на страната – Едуард Бизиман. “Според информацията, която имам, смятам, че ще приключим с всичко до края на тази година”, отговори той на въпрос на журналистите кога ще приключат преговорите.

Посланикът отбеляза, че Република Бурунди е много заинтересована от развитието на военното сътрудничество с Руската федерация, разбира се, в зависимост със собствените си финансови възможности.

“Подчертахме най-важните аспекти на отбранителната система, които искаме да подобрим. Разбира се, нашите желания трябва да са в съответствие с финансовите ни способности. Най-важното е, че демонстрирахме пълна решимост да придобием руска военна техника, за да подсилим сигурността си”, каза посланикът на Република Бурунди, цитиран от интернет портала “Бог-рата”.

Миналата година министърът на отбраната на Република Бурунди Емануел Нтахомбуке присъства на Международния военно-технически форум “Армия-2018”. Тогава той подчерта, че страната му се интересува от придобиването на определен брой ПВО системи “Панцир-С1”.

96K6 “Панцир С1” е хибридна система за противовъздушна отбрана с малък обсег, предназначена за защита на граждански и военни съоръжения от атака от всички съвременни и перспективни средства за въздушно нападение, при всякакви метеорологични условия (ден/нощ), както и при употреба на вражески системи за противоелектронна борба. Ракетите ѝ могат да поразяват цели на разстояние 20 км и височина 15 км, а оръдията имат обсег 5000 м. Оръдията стрелят със скорост около 4800 снаряда в минута. Благодарение на своята универсалност системата може да се използва и срещу наземни и надводни цели.

Република Бурунди е държава от Източна Африка, разположена в района на Големите езера. На запад граничи с Демократична република Конго, на север – с Руанда, на изток и на юг – с Танзания. Тя е една от най-малките държави в Африка без излаз на море, на бреговете на езерото Танганайка, с екваториален климат, разположена в западния район на Източноафриканската рифтова долина. Най-високият връх в държавата е в планината Хеха (2685 м), столицата на Бурунди е Гитега, а мнозинството от населението е от народа хуту.

Що се отнася до въоръжените сили, тази република има около 30 000 войници. От съветската/руската техника, армията притежава 30 бойни разузнавателни патрулни машини БРДМ -2, 20 леки бронетранспортьора БТР-40, 10 бронетранспортьора БТР-80, 18 гаубици Д-30, 12 многоцелеви ракетни системи БМ-21 “Град”, зенитно-ракетен комплекс с малък обсег 9K32 “Стрела-2”, 100-150 преносими зенитно-ракетни комплекса ЗУ-23. Има и два хеликоптера Ми-24, както и два военнотранспортни хеликоптера Ми-8.

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

 

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.