Тайната история на най-смъртоносните наемни убийци в Русия през 1990-те

Тайната история на най-смъртоносните наемни убийци в Русия през 1990-те

Тези прочути наемни убийци притежават частни самолети, бягат от най-сигурните арести и се преструват на майстори, за да се доберат до жертвите си.

Саша Македонски (Александър Солоник – 43 убийства)

Александър Солоник, познат още като Саша Македонски, е вероятно най-известният наемен убиец в Русия. Някога са му приписвани почти свръхчовешки умения за точна стрелба, безразсъдна смелост и невероятен късмет. Фактът, че е вдъхновил два филма, девет сериала и три книги, а и куп документални филми, също говори сам по себе си.

Списъкът му с “попадения” включва най-известните руски криминални босове от 1990-те. Някои източници твърдят, че Солоник никога не е планирал убийствата си в детайли, а вместо това често е разчитал на интуицията си. В действителност има няколко доказателства, които потвърждават това предположение. Солоник избягва от полицията по най-драматичен начин: признат за виновен в изнасилване, той веднага скача през прозореца на съдебната зала и бяга с катафалка, която го чака наблизо.

След нова вълна от хладнокръвни убийства и редица арести и дръзки бягства той напуска Русия и заминава за Атина. Там той наема имение, което споделя с 22-годишния руски модел Светлана Котова.

Солоник прекъсва всичките си връзки с бившите си “работодатели” и контактите му с тях се влошават дотолкова, че използва портрети на бившите си шефове, за да тренира стрелбата си. Известният убиец забелязва, че имението му е подслушвано от неговите съперници.

Разбирайки, че един от най-смъртоносните убийци ги иска мъртви, престъпниците решават да предприемат превантивни действия: те изпращат друг наемен убиец по петите му – Саша Солдат. Изненадващо Солоник има приятелски отношения с убиеца си и го посреща радостно, когато Солдат се появява в имението му в Атина с няколко приятели.

Скоро след това гръцката полиция открива тялото на Солоник: той е удушен, а тялото му е залято с киселина. Последната му любов Светлана Котова споделя неговата съдба: тялото ѝ е намерено разчленено.

Години по-късно Саша Солдат е обвинен в това, а и в още няколко убийства.

Саша Солдат “Войника” (Александър Пустовалов – 35 убийства)

Младият Александър Пустовалов завършва музикално училище

и става обикновен работник в завод от ракетно-космическата промишленост, а в началото на 1990-те служи в морската пехота на руската армия. Бъдещият убиец се наслаждава на военния си пит и иска да бъде изпратен на фронта като доброволец в Първата чеченска война, но това така и не се случва.

Разочарован от липсата на напредък във военната си кариера, Пустовалов започва да посещава за удоволствие местни институции, без видима цел. След кървава борба с представители на една от московските организирани групировки обаче бойните способности на Пустовалов впечатляват лидерите ѝ толкова много, че те канят самотника в редиците си, вместо да го накажат за сблъсъка.

В служба на престъпниците Пустовалов най-сетне има възможност да приложи уменията си, придобити в морската пехота. Убиецът е особено изобретателен в подготовката си: в търсене на перфектната маскировка за едно от поръчаните му убийства Пустовалов влиза в група монтьори и прекарва цели дни, представяйки се за майстор. След като се сближава с групата местни работници, Пустовалов отива на обяд с тях на място, често посещавано от следващата му жертва.

Охраната и жертвата не подозират нищо, а Пустовалов си свършва “работата” по начин, който му носи репутация на талантлив актьор и безмилостен убиец.

Той най-накрая е арестуван през 1999 г., а по-късно осъден на 24 години затвор. До 2017 г. Саша Солдат излежава 18 от тях, като му остават още 6 години присъда.

Куция Макс (Максим Лазовски – 42 убийства)

Като изключение от правилото, животът на Лазовски не е белязан от серия разочарования и провали. Бизнес изданието “Комерсант” писа, че журналистите му са имали шанса да се срещнат с Лазовски, който не е изглеждал като сериен убиец, а по-скоро като бизнесмен: мъжът търгувал с петрол и имал 4 лични самолета в “гаража си”.

Зад фасадата на спазващия законите бизнесмен обаче стои хладнокръвен убиец. Куция Макс (наречен така заради накуцване в резултат на автомобилна катастрофа) не само изнудва пари от бизнесмени и убива съперниците си, но и се твърди, че организира редица терористични актове в Москва.

Куция Макс е известен с бруталния си, силен и смел подход към “работата”: през 1993 г. той и неговите хора откриват огън от автоматични оръжия в самия център и убиват петима души, които им дължат пари. Същата година той влиза в конфликт с работници от местен паркинг – убиецът по-късно се връща и за отмъщение изгаря паркинга.

Списъкът с дръзките убийства изглежда безкраен, но полицията най-накрая успява да арестува Лазовски през 1996 година. Изненадващо, той е обвинен само за незаконно притежаване на оръжия и използване на фалшиви документи за самоличност. За всеобщо учудване известният убиец получава едва двегодишна присъда, която почти излежава в ареста. И още нещо странно – Лазовски става много религиозен човек. Не е известно дали убиецът действително е бил внезапно ударен от прилив на покаяние – малко след освобождаването си от затвора през 2000 г. той е застрелян на входа на църква в Московска област. Убиецът на Куция Макс е неизвестен и до днес.

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.