С какво се въоръжи руската армия през 2016 година

С какво се въоръжи руската армия през 2016 година
През 2016 г. бойните възможности на Въоръжените сили на РФ са се увеличили сумарно с 14%, което е спомогнало отбранителната способност на страната да се поддържа на нужното ниво.

Това бе докладвано на президента Владимир Путин на 22 декември от министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу по време на разширената колегия на военното ведомство. На свой ред Путин отбеляза, че “трябва още много да се направи по линия на укрепването на ядрената триада, усъвършенстването на системата за предупреждение при ракетно нападение (СПРН)… трябва да се подобряват системите за разузнаване и комуникация”.

География на превъоръжаването

Във войските от Централния военен окръг през 2016 г. са постъпили над 700 единици нови модели бойна техника: комплекси “Искандер-М”, зенитен ракетно-оръдеен комплекс “Панцир-С1”, 8 самолета, 3 съвременни модификации на вертолета Ми-24, над 50 танка Т-72БЗ.

Над 650 единици различна съвременна бойна техника са доставени във войските от Източния военен окръг. Сред тях са ракетните комплекси “Искандер-М”, бреговите ракетни комплекси “Бастион”, зенитно-ракетните комплекси “Тор”, реактивните системи за залпов огън “Торнадо-Г”.

Армейската групировка на Курилските острови се окомплектова с брегови ракетни комплекси “Бал” и “Бастион”. В Камчатка застъпиха на бойно дежурство разчети на комплекса “Панцир-С1”.

С какво се въоръжи руската армия през 2016 годинаПанцир-С1. Снимка: Виталий Белоусов / РИА “Новости”

Военноморският флот

ВМФ получи 24 кораба. Общо за годината, в сравнение с другите флотове, с най-много нови кораби и подводници се е попълнил Черноморският флот. Сред тях са дизел-електрическите подводници по проект 636.3 “Велики Новгород” и “Колпино”. Специфичното за този проект е възможността подводниците да бъдат въоръжени с комплекса високоточно ударно ракетно оръжие “Калибър” за стрелба по надводни и наземни цели, а също така с обновено радиоелектронно оборудване. “Калибър” се представиха успешно в Сирия. От торпедните апарати субмарините могат да изстрелват ракети от комплекса “Калибър-ПЛ” на разстояние до 1500 км. Точността на поразяване е само няколко метра.

Общо ВМФ получи над 100 ракети за комплекса “Калибър“ и противокорабни ракети за комплексите “Оникс”.

Въздушно-космическите сили

ВКС получиха 139 съвременни летателни апарата, четири нови зенитно-ракетни полка са въоръжени със зенитно-ракетната система С-400. Въздушните войски в Приморието и Карелия бяха въоръжени с най-новите изтребители Су-35С, които бяха използвани в бойните действия в Сирия.

Също така ВКС на РФ получиха модернизирани стратегически бомбардировачи Ту-160М и Ту-95МС. Холдингът “Вертолетите на Русия” достави на войските нови партиди вертолети Ми-28Н, Ка-52, Ми-35М и тежките военно-транспортни Ми-26.

Първият заместник главнокомандуващ на ВКС на Русия генерал-лейтенант Павел Кураченко казва, че се планира до 2018 г. “да се създаде затворено радиолокационно поле за наземната групировка на СПРН, да се започне разгръщане на елементите на системата за противодействие на космически оръжейни системи, работещи на нови физически принципи”.

С какво се въоръжи руската армия през 2016 годинаБрегов ракетен комплекс “Бастион”. Снимка: Виталий Анков / РИА “Новости”

Сухопътните войски

В частите са постъпили 2930 нови и модернизирани единици бойна техника. В Сухопътните войски са доставени 22 хиляди свързочни средства, 260 безпилотни летателни апарата (БПЛА). Сформирани са 36 воински части и подразделения с безпилотна авиация. Общо на въоръжение са над 600 комплекса с 2000 БПЛА, сред които и най-новите “Орлан-10” и “Елерон-3”.

Ракетните войски със стратегическо предназначение

През 2016 г. на бойно дежурство застъпиха 23 пускови установки на ракетния комплекс “Ярс” в шахтов и мобилен варианти на базиране. Общо арсеналът на РВСП включва от порядъка на 400 междуконтинентални балистични ракети с ядрени бойни заряди от различен клас и мощност. В тези войски е съсредоточено над 60% от стратегическото оръжие и бойните глави на стратегическите ядрени сили на Русия.


Loading...

По думите на командващия РВСП генерал-полковник Сергей Каракаев, приемането на въоръжение на “Ярс” “в перспектива ще усили бойните възможности на ударната групировка на РВСП при преодоляването на системите за противоракетна отбрана и ще укрепи потенциала за ядрено възпиране от страна на руските стратегически ядрени сили”.
Текстът на руски език на сайта http://tass.ru/armiya-i-opk/3896726

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.