С какво новите споразумения между страните в НАТО заплашват Русия

С какво новите споразумения между страните в НАТО заплашват Русия
На 15 февруари от страна на НАТО бяха направени едновременно две стъпки, потенциално предизвикващи безпокойство у Русия.

Министрите на отбраната на прибалтийските страни подписаха споразумение, което позволява на войските на НАТО да прекосят тяхната територия и да стигнат до границите на Русия за по-малко от 24 часа. А новият шеф на Пентагона Джеймс Матис заяви, че с Русия трябва да се разговаря от позиция на силата.

Руската страна в лицето на министъра на отбраната на РФ Сергей Шойгу изрази съмнение в успеха на подобен род диалог с Русия и заяви, че е необходимо да се внесат допълнителни уточнения.

“Руски дневник” изяснява, с какви последствия тези два хода могат да бъдат опасни за Русия.

Засега никакви контрамерки

Експертите са на мнение, че разполагането на 4000 военнослужещи на НАТО на ротационен принцип край границите на Русия, което бе обявено по-рано, както и новото споразумение за безпрепятствено придвижване на натовските войски към нейните граници, формално не излизат извън рамките на основополагащия акт Русия – НАТО, подписан през 1997 г. Тогава страните се споразумяха, че военният алианс се задължава да не разгръща “съществени бойни контингенти” в близост до територията на Русия.

По думите на военния експерт и заместник-директор на Института за страните от ОНД Владимир Евсеев, документът, подписан от министрите на отбраната на прибалтийските страни, носи чисто технически характер и не води до коренни промени край руската граница. Затова Русия няма да предприема каквито и да било агресивни стъпки, които биха увеличили нивото на конфронтация с НАТО. “Русия ще реагира на всякакви реални промени по нейната граница – разгръщане на нови настъпателни системи и военни контингенти. На този етап Министерството на отбраната ще работи по плановата реализация на програмата за модернизация на Въоръжените сили на Русия, утвърден от президента за периода до 2025 г. Промени в него не се предвиждат“, каза в интервю за “Руски дневник” военният анализатор на вестник “Известия“ Дмитрий Сафонов.

Както отбелязва той, в рамките на тази програма Русия вече разгръща нови подразделения в Западния военен окръг, а също така провежда мащабно превъоръжаване на армията със съвременни образци бойна техника.

В качеството им на вече изпълнени контрамерки, през януари 2016 г. министърът на отбраната на РФ Сергей Шойгу обяви създаването на три нови дивизии (мирновременните дивизии наброяват до 13 000 души)

Как да се отговори на Матис?

Експерти се обединяват около мнението, че в момента Русия не трябва да предприема резки действия и да изостря и без това сложните си отношенията с Алианса. “Трябва спокойно да се продължи работата над модернизацията на собствените ни въоръжени сили и икономика, а също така да се търсят нови допирни точки на взаимно разбиране”, заключава директорът на Института за САЩ и Канада при РАН Валерий Гарбузов.

“Матис е представител на поколението на сериозните военни, които разбират, че символични жестове от рода на разполагането на четири батальона в страните от Балтика няма да изиграят някаква роля в случай на сериозен военен конфликт с Русия. Те са само политическа плява”, каза за “Руски дневник” главният редактор на списание “Русия в глобалната политика” Фьодор Лукянов.

Освен това, той подчертава, че политиката на изграждане на отношения с Русия от позиция на силата може да означава за САЩ модернизация на ядрения потенциал и превъоръжаване на САЩ. “Сега настъпва времето на класическия републикански модел на управление – демонстрация и готовност да се прилагат силови методи. В това отношение Матис ще бъде чудесен помощник на Тръмп”, допълва експертът.

Но засега САЩ не са предприели никакви ясни и конкретни стъпки. И да се говори за това, каква ще бъде руската реакция, е прекалено рано.


Loading...

Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

One comment

  1. Тоя сайт рупор на хибридката bg.rbth.соm ли се явява?

Comments are closed.