Със супермодерния изтребител МиГ-35 руската армия ще “проправи път” за продажби на чуждия пазар

Със супермодерния изтребител МиГ-35 руската армия ще "проправи път" за продажби на чуждия пазар
В света има много държави, които проявяват силен интерес към закупуването на мощните МиГ-35.

Те не са с толкова голяма територия, така че МиГ-35 е изключително добро решение за ефективна защита на въздушното им пространство.

За да могат тези договори да се реализират обаче самолетът трябва да се превърне в неразделна част от руските ВКС. Чак тогава планираната му експортна перспектива ще стане реална. Качеството и достъпната цена са ключови фактори, по които руснаците просто не могат да бъдат конкурирани.

Има много арабски страни (а и не само), които не са с голяма територия и не се нуждаят от тежки изтребители с голям обсег на полета. “Перспективните изтребители МиГ-35 са правилният избор за тези страни, но за да може да се продава там, машината трябва да стане неразделна част от въоръжението на нашите войски”, изтъкна заместник-главният редактор на списанието “Арсенал Отечества” Дмитрий Дрозденко, цитиран от Рамблер.ру.

Очаква се още тази година първите МиГ-35 да постъпят в руската армия. Налице са реални данни, че те ще се присъединят към ескадрилите още преди предвидения график. Началото ще бъде поставено от поръчка на шест многофункционални МиГ-35, която ще бъде направена от министерството на отбраната още до края на тази година.

В момента Су-35 се счита за най-високия стадий в еволюцията на един от най-добрите изтребители на двадесети век – Су-27.

На външен вид Су-35 практически напълно (с изключение на фюзелажа и двигателя) копира бъдещия руски изтребител от пето поколение. При това цената му е минимум с една трета по-ниска. Това бе една от причините, поради които Министерството на отбраната на Русия реши да изчака със закупуването на ПАК ФА.

“Су-35 е оборудван с “дигитална кабина”. В нея, както и при Т-50, липсват аналоговите прибори с привичните стрелки. Вместо тях имаме два големи цветни екрана с течни кристали. На тях се вижда като на обикновен телевизор в режим “картина в картината”.

Хидро-динамичното управление на силовия агрегат е заменено с електрическо, а това, според конструкторите, не само спестява място и килограми, но и позволява да се въведе в управлението паралелен, дистанционен контрол върху машината.

Освен това електрониката ще следи дали пилотът използва оръжието безопасно за самолета или пък ще вкара машината в неуправляем “тирбушон”, отбелязва той.

Освен всичко друго изтребителят е оборудван и с перспективния радиолокационен комплекс с фазирана антенна решетка (ФАР) “Ирбис”, притежаваща уникални към днешна дата характеристики по далечина на откриване на цели.

“По характеристики радарът се доближава до този, с който е оборудван F-22. При насрещен курс “Ирбис” открива цели на разстояние до 350-400 км. На такава дистанция изтребителят може да “види” самолетоносач, на 150-200 – железопътен мост, на 100-120 – катер, на 60-70 – установки с оперативно-тактически ракети или групи бронирана техника и танкове, и да ги порази до един”, обобщава Козюлин.

В Су-35 е монтиран новият руски самолетен двигател АЛ-41Ф-1С, който осигурява на машината не само по-висока скорост и маневреност, но и възможност да поеме повече оръжие. В частност, Су-35 може да издигне 8 тона високоточни бомби и ракети.

Су-35 притежава 12 външни възела за окачване на високоточни ракети и авиационни бомби. В окончанията на крилете има два контейнера за разполагане на системи за радиоелектронна борба (РЕБ). На разположение на изтребителя е цял арсенал от съвременни високоточни ракети и бомби.

Това са ракетите “въздух-въздух”:

  • Р-27ЕР1 (8 бр.);
  • Р-27ЕТ1 и Р-27ЕП1 (по 4 бр.);
  • РВВ-АЕ (до 12 бр., включително сдвоеното окачване на четири ракети под фюзелажа);
  • Ракети за близък бой Р-73Е (6 бр.).

Номенклатурата на управляемото въоръжение клас “въздух-повърхност” включва следните оръжия:

  • 6 тактически ракети Х-29ТЕ или Х-29Л;
  • 6 противокорабни и противорадиолокационни ракети Х-31А и Х-31П;
  • 5 нови противокорабни ракети с повишена далекобойност Х-59МК, а също така нововъведените:
    – 5 противорадиолокацнонни ракети с повишена далекобойност от типа Х-58УШЕ;
    – 3 ракети с висока далекобойност от системата “Калибър-А”;
    – 1 тежка противокорабна ракета с повишена далекобойност от типа “Яхонт”.

Освен тях Су-35 може да използва следните коректируеми авиационни бомби:

  • до 8 коректируеми авиационни бомби КАБ-500КР с телевизионно самонасочване и най-новите КАБ-500С-Е със спътникова система за насочване;
  • до 3 бомби с маса 1500 кг – КАБ-1500Кр или КАБ-1500Л Г с телевизионно или лазерно насочване.

Прочетете още: Су-57 срещу F-35: кой от двата самолета бие по цена? / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.