Су-35 срещу F-15EX: експерти сравнихaа руския изтребител с американския му колега

Су-35 срещу F-15EX: експерти сравнихaа руския изтребител с американския му колега
Изданието Military Watch анализира кой изтребител ще избере Индия в рамките на търга MMRCA.

За победа се борят няколко модела самолета, включително американски, европейски и руски. Според автора обаче се открояват два конкурента Су-35 и F-15EX.

И двата самолета са дълбоко модернизирани “потомци” на Су-27 и F-15C – основните изтребители на СССР и САЩ по време на Студената война.

И двата са оборудвани с два двигателя, способни да работят на голяма височина и с дълъг обхват на полета.

Това позволява проникване във въздушното пространство на противника и използване на широка гама боеприпаси както за въздушни, така и за наземни мисии, пише “Российская газета”.

F-15EX има предимство в скоростта – той може да достигне 2,5 Маха, а Су-35 – около 2,25 Маха.

Радиолокационните станции (РЛС) на изтребителите “Ирбис-Э” и AN/APG-82 са еднакво сложни, смята авторът. Въпреки че радарът на руския самолет се счита за по-мощен. Той може да открива по-голям брой въздушни цели в обсег от над 400 км. Също така може да съпровожда до 30 въздушни цели едновременно и да порази до осем.

Той може да открива стелт изтребители на разстояние повече от 80 км. Су-35 има по-добри стелт характеристики поради по-малкото си радарно сечение.

Друго предимство на Су-35 са хиперзвуковите ракети Р-37. Те имат голям обхват, висока маневреност и скорост до 6 Маха.

Американските F-15 днес разчитат на остарели ракети AIM-120C с обхват от 105 км. Въпреки че F-15EX може да бъде оборудван с AIM-120D с обхват до 180 км, той все още е почти двойно по-малък от този на Р-37. Освен това ракетата е много по-бавна, скоростта ѝ е около 4,5 Маха.

В близко бъдеще Су-35 вероятно също ще може да използва ракета “въздух-въздух” К-77М с усъвършенствана система за насочване.

В боевете на далечни разстояния преимуществата на Су-35 са още по-значителни. F-15EX има по-обемна конструкция, а съотношението между тягата и теглото е много по-ниско. Това позволява на Су-35 лесно да го изпреварва, без дори да разчита на двигатели с управляем вектор на тягата. Въпреки това на къси разстояния F-15EX все пак ще бъде по-бърз.

С всички тактико-технически предимства на Су-35 за Индия, той има още едно, може би основно предимство. Факт е, че самолетът е съвместим с изтребителите Су-30МКИ, които вече са на въоръжение. И този синергичен ефект ще осигури значително предимство, което липсва на F-15.

Приликата между Су-35 и Су-30МКИ също ще позволи на пилотите да “превключват” сравнително лесно между двете машини.

Но интеграцията на F-15EX в пъстрия индийски флот, напротив, може да се превърне в логистичен кошмар. Особено ако имаме предвид, че Индия няма нито един американски изтребител.

Су-35 е още по-привлекателен, имайки предвид възможността за лицензионно производство в Индия.

Изглежда, че ситуацията не е особено цветуща за F-15EX . В заключение обаче експертът припомня един “коз” на американския самолет.

Това е значителният политически натиск, който САЩ оказват върху Индия, включително заплахата от икономически санкции. Така че, въпреки че предимствата на Су-35 са огромни, изборът не е предопределен. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.