“Страшният ракетоносец” ще полети до седмица: Ту-22М3М ще може да носи и до 4 ракети Х-47М2 “Кинжал”

"Страшният ракетоносец" ще полети до седмица: Ту-22М3М ще може да носи и до 4 ракети Х-47М2 "Кинжал"
Наземните изпитания на модернизирания бомбардировач Ту-22M3M се проведоха в Казан, съобщиха от пресслужбата на КБ “Туполев”.

Официален представител на “Туполев” каза пред РИА “Новости”, че компанията е започнала тестовете нa Ту-22M3M през август 2018 година.

“Дълбоко модернизираният бомбардировач Ту-22M3M ще влезе в етап на наземни и полетни изпитания, които се проведоха в Казан”, предаде РИА “Новости”, като цитира пресслужбата на “Туполев”.

Ту-22M3 е многорежимен бомбардировач-ракетоносец с голям обхват, предназначен да поразява наземни и морски цели от големи, средни и малки височини. Той е приет на въоръжение през 1989 година. Това е най-масовият бомбардировач на авиацията за далечни разстояния, като от него 268 самолета ще бъдат модифицирани. Бомбардировачът Ту-22М3 участва и във въздушните удари срещу терористите в Сирия.

Въпреки това най-важното нещо, което ще бъде постигнато чрез тази модернизация, е способността на самолета да носи не само най-модерните ракетни системи, които в момента произвежда руската военна индустрия, но и тези, които са все още в етап на развитие. Почти сигурно е, че най-новата разновидност на бомбардировача ще може да носи ракетата Х-32, която представлява дълбока модернизация на Х-22 “Буря”.

Х-32 са много по-модерни в сравнение с базовата версия “Буря”, така че можем да заключим, че това е практически ново оръжие. За разлика от Х-22, новите ракети са значително по-малки, оборудвани с нов тип двигател, който ще увеличи способността им да се справят с противоракетната отбрана на противника, която е подсилена и със системи за противоелектронна борба. Максималният им обхват засега е 1000 километра.

Но това не е всичко. Руските конструктори мислят как тази версия на самолета да бъде съчетана с последните достижения на хиперзвуковата ракета “Кинжал”.

Всъщност тази ракета драстично ще увеличи бойните способности на модернизирания руски бомбардировач. Благодарение на оперативния си обхват, който ще бъде най-малко 1000 км, шеметната скорост, която тя достига в своя полет (10 Маха), ракетата ще бъде неуловима за противниковите ПВО и ПРО системи.

Самата ракета ще бъде по-малка от моделите Х-22 и Х-32, така че един Ту-22M3M да бъде в състояние да превозва до 4 ракети “Кинжал”. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.