Стратегическите бомбардировачи на РФ ще могат да летят в стратосферата

Стратегическите бомбардировачи на РФ ще могат да летят в стратосферата

В края на тази година Министерството на отбраната ще получи партида обновени двигатели НК-32, предназначени за стратегическите бомбардировачи-ракетоносци Ту-160М2.

Според създателите му новият агрегат ще позволи на самолета да се издига в стратосферата на височина до 18 000 метра.

„Новата версия на НК-32 може да работи не само като реактивен двигател, но и в качеството му на ракетен. Благодарение на това, Ту-160М2 ще може да се издига на височина, на която няма да могат да го поразяват системите за противовъздушна отбрана на противника“, съобщи за „Руски дневник“ източник от Военно-промишления комплекс.

Първият полет на модернизирания самолет ще се състои още през 2018 година.

Както разказа за „Руски дневник“ заместник-директорът на „Туполев“ АД по научно-изследователските дейности Валерий Солозобов, Ту-160М2 ще стане принципно ново конструкторско решение, независимо от това, че обновеният самолет ще си остане със същия външен вид.

Според командващия Въздушно-космическите сили на РФ Виктор Бондарев Министерството на отбраната планира да закупи от порядъка на 50 самолета Ту-160М2.

Серийното производство на машината ще започне през 2021 година.

Защо Русия обновява Ту-160?

В момента Русия работи върху създаването на стратегически бомбардировач от ново поколение – Перспективен комплекс на далечната авиация (ПАК ДА). Но разработката на новата машина се проточи, първият опитен образец ще се появи едва в периода 2020-2025 година.

„В момента командването на ВКС на РФ създава средносрочна замяна на ПАК ДА. Голям брой от самолетите на далечната авиация скоро ще отработят гаранционния си срок за водене на бойно дежурство, ще трябва да се проведе планова замяна на техниката с нов модел въоръжение“, каза за „Руски дневник“ военният наблюдател на „Известия“ Дмитрий Литовкин.

Както разказа източникът на „Руски дневник“ от военно-промишления комплекс, този проект може да се стане една от най-скъпоструващите програми на Министерството на отбраната през 20-е години на този век. Той отбелязва, че стойността на проекта може да се сравни със създаването на новите атомни ракетни подводници от проекта „Борей“ с ракети клас „Булава“ – от порядъка на 5-7 милиарда щатски долара.

Въоръжение за Ту-160М2

Военните експерти са на мнение, че Ту-160М2 ще се използва не само в качеството му на оръжие за възпиране, но и за решаването на текущи задачи на Министерството на отбраната.

„Терминът „ракетоносец“ акцентира върху възможността на бомбардировача да използва както ядрени, така и конвенционални крилати ракети. Сред тях са и крилатите ракети от ново поколение с голям радиус на действие Х-101 и Х-555“, разказа за „Руски дневник“ бившият главнокомандващ Военно-въздушните сили и герой на Русия Пьотр Дайнекин.

Той подчерта, че освен това самолетът ще може да носи и крилати ракети Х-55СМ с вече зададени координати за поразяване цели на терен.

„Ту-160 може да бъде въоръжен с всички видове ядрени и обикновени бомби: бронебойни, касетни, морски мини и така нататък. Общата маса на тези бойни заряди може да достигне 40 тона“, подчерта бившият главнокомандващ.

Той отбелязва, че новият самолет ще има способността да нанася удари по обектите на потенциалния противник, като действа извън зоната на поражение на съществуващите системи за ПВО и ПРО.

Характеристики на Ту-160

Екипаж: 4 човека

Дължина на самолета: 54,1 м

Височина на самолета: 13,1 м

Размах на крилете: 35,6/55,7 м

Собствена маса: 110 000 кг

Максимална маса: 275 000 кг

Маса на горивото: 148 000 кг

Максимална скорост:

– 2200 км/ч на височина 10 км
– 1030 км/ч на височина до 3 км

Максимална далечина на полета без презареждане: 18 950 км

Боен радиус: 6000 км


Loading...

„Въздушен“ таван: 18 000 м
Източници: Руски дневник и blitz.bg/

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.