Стана известно за изпитанията на уникално оръжие в Русия

Стана известно за изпитанията на уникално оръжие в Русия
В Русия текат изпитанията на нови ракети за зенитно-ракетната система от ново поколение С-500, съобщават разработчици на оръжие.

Отбелязва се, че С-500 може да поразява цели на височина от 100 километра от Земята, пише Звезда ру. Предполага се, че системата ще защитава въздушното пространство на Русия през идните 25 години.

Руските военни разчитат на постъпване във войските на въздушно-космическата отбрана минимум на пет комплекса С-500 в рамките на държавната програма за въоръжения до 2020 година.

По своите бойни качества тази ЗРС значително ще превъзхожда стоящата на въоръжение система С-400 „Триумф” и чуждестранния й аналог – американската THAAD. По информация от открити източници, далечината на откриване на целта при С-500 ще бъде с 200 км. повече, отколкото при С-400, т.е. примерно около 800 км.

Както съобщи по-рано главнокомандващият ВВС на Русия Виктор Бондарев, тази система ще може да решава задачи по унищожението на оперативно-тактически ракети, на ракети със средна далечина на действие, а също цели в близкия космос.


Loading...

Експертите изказват различни предположения за това, какви технически характеристики ще притежава този свръхмощен и тайнствен комплекс. Но всички са убедени, че С-500 рязко ща засили мощта на руската въздушно-космическа отбрана.

Най-новата ЗРС ще позволи да се решават задачи както на противоракетната отбрана, така и на противосамолетната, т.е. в рамките на една система да се обединява решението на две задачи.

В последно време в експертната общност много се говори за работи по създаването в редица страни на нови видове оръжие – хиперзвуково и кинетично. Известно е, че определени работи в това направление провеждат американците. Много експерти смятат, че военната програма за създаване на нови видове оръжия в космоса се реализират в САЩ с пълен ход. В този контекст е важно да се знае, дали комплексът С-500 ще може да се бори с новите видове оръжия. Ще може и твърде ефективно, смята военният експерт Михаил Ходорьонок:

– С-500 „Триумф-М” освен всичко друго, може да унищожава хиперзвукови крилати ракети, чиято крайцерска скорост достига до 5,500 км/ч. и повече. Такава задача не се решаваха от предишните поколение на ЗРС, а в тази система за първи път ще бъде реализирана.

При това е особено важно, конструкторите на системата максимално да изключат намесата на човека-оператор на всички етапи на откриването, работите преди изстрелването и в процеса на насочване на ракетите. Това предполага най-високо равнище на автоматизация в рамките на тази система.

Най-новите С-500, които са система от пето поколение, ще дадат възможност на Русия ефективно да отговаря на заплахи от въздушно-космическо нападение на вероятен противник. Според експерти, именно комплексът С-500 може да изиграе много важна роля в защитата на стратегическите ядрени сили на страната от внезапно нападение на балистични и крилати ракети на противника.

В конструкторското бюро „Алмаз-Антей”(компанията, която разработва комплекса) съобщиха, че С-500 ще започне да постъпва в руската армия през периода 2017-2018 години.
Източник: bulgarian.ruvr.ru

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.