Снайперските винтовки К-15 “Брат” и Т-5000 ще разпалят въображението и на най-взискателните стрелци

Снайперските винтовки К-15 "Брат" и Т-5000 ще разпалят въображението и на най-взискателните стрелци
Точната стрелба от винтовка с оптика – изкуство, достъпно далеч не на всеки боец. И тук въпросът е не само в подготовката, но и в избора на оръжие.

Ако добрият стар СВД хваща окото на армейския снайперист, то на спецназовците им трябват доста по-деликатни инструменти. В Русия с производството на прецизни спайперски винтовки се занимават няколко предприятия.

Едно от тях е подмосковската компания ORSIS. Преди дни оръжейниците демонстрираха пред журналисти два от флагманите си – най-новия К15 и младия, но вече доказал се Т-5000. Кореспондент на РИА “Новости” имаше удоволствието да се запознае с двете винтовки и да ги изпробва на полигон на ЦНИИТОЧМАШ в Подолск.

Идеалната геометрия на ствола

Самозареждащата се карабина ORSIS К15 “Брат” използва патрон .308 Winchester – търговският вариант на широкоразпространения в НАТО 7,62х51. Производителят класифицира изделието, за първи път представено в началото на тази година, като винтовка за лов и спортна стрелба. Още повече, че тя има наченки в бъдеще да стане ефективно оръжие на спецназа за стрелба на средни разстояния – ненапразно ORSIS К15 беше активно демонстрирана на военните изложения. “Брат” работи в температурен диапазон от -50 до +50 градуса по Целзий, устойчив на замърсявания и влага.

Металните детайли на карабината са изготвени от стомана с голяма якост и алуминиеви сплави, а пластмасовите части – от полиамид, напълнен със стъкло. С други думи ORSIS К15 няма да ви подведе нито в Арктика, нито в пустинята, а ще продължи да стреля при всякакви условия. Впрочем по-добре да не се експериментира така: цената на винтовката в базовата ѝ версия и без оптичния прицел е 200 хил. рубли (около 2660 евро). Цената на бройка – на пазара за граждански оръжия има далеч по-евтини полуавтомати. Но болшинството от тях сериозно отстъпват пред ORSIS К15 по отношение на точността и прецизността ѝ.

“Нашето главно ноу-хау е технологията за обработка на ствола”, разказва пред РИА “Новости” стрелецът-изпитател на ORSIS Дмитрий Кузнецов. “Модерният комплекс от висококачествени машини на фирмата гарантира и достойнствата на продукцията ѝ. Сложният процес на пробиване чрез рязане на канала до пълната обработка на всички външни контури се извършва чрез т. нар. “еднократно рязане”. “Технологията позволява да се получи на практика идеален геометричен канал на ствола, което от своя страна положително влияе на точността и прецизността на оръжието”.

Заявената точност на стрелбата на ORSIS К15 на дистанция от 100 м не превишава една ъглова минута (MOA — Minute of angle). Казано просто, ако опитен стрелец изстреля цял пълнител в една точка, то разстоянието между най-отдалечените дупки ще съставя не повече от 2,9 сантиметра. За полуавтоматична карабина със сравнително къса цев (405 мм) резултатът е удивителен.

“Това, което е не по-малко важно за опитния стрелец – цивилен или военен – е възможността за персонална настройка на оръжието”, пояснява Дмитрий. “При “Брат” с настройките всичко е наред. На края на цевната кутийка има планка Пикатини за поставяне на модерни прицели. Самата цевна кутия е направена от две части като при карабините от серия AR – благодарение на което прицелните приспособления при разглобяването и почистването на оръжието не трябва да се свалят за почистването му. Ръчката на затвора по желание на поръчителя може да се постави отдясно или отляво. Предпазителят е двупосочен. Прикладът е регулируем, но може да се постави и всякакъв друг. Същото важи и за цевния компресор на спирачките. Като цяло настройката е “за всеки вкус и цвят”. Както и при втората винтовка, която искахме да ви покажем днес”.

Мултикалибрен аргумент

Високоточната снайперска винтовка ORSIS Т-5000 няма нужда от представяне. Сред професионалистите тя с право се смята за “хирургически инструмент”. Разработена е през 2011 г., а едва след година знаменитата група “Алфа” от Центъра за спецназначения на руската Федерална служба за безопасност спечели с нейна помощ международните съревнования за полицейски и военни снайперисти. И това далеч не е първото отборно злато, завоювано от руските силоваци с “петхилядника” на престижни състезания.

Характерни особености на ORSIS Т-5000 са високата точност на големи разстояния, както и добрата прецизност на стрелбата: само 0,5 МОА. Това оръжейниците успяха да постигнат благодарение на съвременните технологии за сглобяване, обработка, подбор на детайлите един за друг и пр. Освен това винтовката е много ергономична: снабдена е с регулируем приклад, удобна анатомична дръжка, лека основа от алуминиева сплав. Всеки снайперист също може да приспособи към себе си спусъка, за да не хаби излишни усилия при стрелба.

ORSIS Т-5000 се предлага в няколко версии: с патрон .308 Winchester (7,62х51), .300 Winchester Magnum (7,62х67) и.338 Lapua Magnum (8,6х70 милиметра). Обемът на пълнителя е от 5 или 10 патрона. Прицелният обсег е до 1650 м, макар че опитният стрелец след предварителна подготовка може да стреля и по-далеч. Недостатъците на винтовката са следствие от нейните достойнства. На първо място ORSIS Т-5000 е много скъпа. В гражданския си вариант стойността ѝ превишава 400 хил. рубли (близо 5570 евро). Второ – използва доста редки за Русия патрони. Въпреки това е особено популярна в спецподразделенията.

“Това оръжие е наш флагман. Винтовката стои на въоръжение в спецподразделенията на редица силови структури, успешно мина държавните изпитания. Т-5000 е пример за първата в руската промишленост масово изготвяна винтовка именно за високоточна стрелба.

Преимуществото ѝ пред полуавтоматичните оръжия е по-малък брой подвижни части, което оказва добро влияние на точността.

Освен това цялата енергия на прахообразните газове се изразходва за ускоряване на куршума по цевта и не се губи по работата на автоматиката”. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.