Смъртоносният “Бял лебед”: подобрена версия на бомбардировача Ту-160

Смъртоносният "Бял лебед": подобрена версия на бомбардировача Ту-160
Програмата за модернизация на свръхзвуковия стратегически бомбардировач Ту-160 ще увеличи значително потенциала на руската “ядрена триада” и за дълго ще осигури Москва с високоефективни ядрени оръжия

Това твърди журналистът от списание “National Interest” Дейв Маджумдар, цитиран от РИА “Новости” в четвъртък (13 април).

“Модернизацията на бомбардировача има голям потенциал. Решението да се разшири серийното производство доказва, че Русия е готова да поддържа въздушната бойна способност на “ядрената триада” на високо ниво”, каза изследователят в института “Кенън” Майкъл Кофман пред журналиста.

Очаква се  Ту-160М2 да получи усъвършенствана система за задвижване и нова авионика. Ракетоносачът ще бъде оборудван с прецизни конвенционални оръжия и крилати ракети Х-55СМ. Според създателите му подобрената версия на самолета ще може да се издига в стратосферата на височина до 18 000 метра.

“След старта на серийното производство на ТУ-160М2, той ще бъде една от най-страшните бойни машини в руския арсенал. В крайна сметка никой не се съмнява, че бомбардировачът ще бъде създаден. Пускането му е само въпрос на време”, обобщи Маджмудар.


Loading...

Журналистът напомня, че ръководителят на “Обединена авиостроителна корпорация” (ОАК) Юрий Слюсарнеотдавна съобщи за стартиралата работа над новия Ту-160М2. По негови думи серийното производство се планира за началото на 2022 година, а ВВС на РФ са поръчали между 30 и 50 машини.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.