Системи за бързо реагиране: какъв отбранителен потенциал има руският “Искандер-М”?

Системи за бързо реагиране: какъв отбранителен потенциал има руският "Искандер-М"?
Тези ракети притежават мощта на ядреното оръжие и могат да поразяват цели на разстояние до 500 км.

Руският оперативно-тактически комплекс “Искандер-М” е една от крайъгълните системи, които подсигуряват отбранителните способности на страната.

В стандартния комплект на “Искандер” влизат две ракети с мощта на ядрено оръжие. Но те не оставят радиоактивни следи и радиационно заразяване на местността.

Това е мобилен и оперативен комплекс, който може в най-кратки срокове да се придвижва в райони, където да е недостъпен за атакуващите системи на врага. При това ракетите му летят към целите си на 500 км разстояние по сложна траектория – не като на балистични, а като крилати ракети – и непосредствено преди удара по врага “разпръскват” пред себе си лъжливи цели, които отвличат системите за ПВО на врага, за да не унищожат единствената бойна глава сред масата “фалшиви”.

Освен “Искандер-М” днес на това са способни само далеч по-мощните стратегически “Тополь-М”“Ярс” и “Сармат”. За тях можете да прочетете в други материали на Russia Beyond.

Какво влиза в състава на “Искандер”


Министерство на отбраната на Руската федерация/Global Look Press

Бригадният комплект на оперативно-тактическия комплекс “Искандер-М” включва 51 машини: 12 пускови установки (всяка с по две ракети), 12 транспортно-зареждащи машини, 11 командно-щабни машини, 14 помощни машини, една за техническо обслужване, един пункт за подготовка на информация, комплекти високоточни управляеми ракети, арсенален комплект и учебно-тренировъчни средства.

При това “Искандер-М” може да използва седем вида ракети, които нямат външна разлика една от друга и могат да бъдат снабдени с цели 10 вида бойни глави.

“Сред тях: касетни бойни глави, които се разделят при сблъсък със земята на 54 бойни елемента; осколочно-фугасни; проникващи, за поразяване на подземни цели; обемно-детониращи и дори ядрени бойни глави, които могат да се слагат на отделни типове ракети за “Искандер”, обясни пред Russia Beyond главният редактор на вестник “Независимое военное обозрение” Дмитрий Литовкин.

Както той отбеляза, “Искандер” разполага с ракети с повишена мощност без радиоактивно поразяване на местността. Но освен това може да бъде снабден още с ракети с ядрени бойни глави, които за няколко минути да долетят до целта си на 500 км разстояние.

“Иначе казано, възможността за бързо “преопаковане” на “Искандер” я прави една от най-страшните съвременни руски системи”, отбеляза експертът.

Според него в един от вариантите си комплексът се зарежда с две крилати ракети с голям обсег. Те позволяват поразяването не само на наземни обекти от вражеската инфраструктура, но и да влиза в ролята на противокорабно оръжие.

Къде се намира “Искандер” и какви задачи изпълнява?


Министерство на отбраната на Руската федерация/Global Look Press

Батареите на оперативно-тактическите комплекси “Искандер-М” са разположени в Калининградска, Ленинградска област, Северен Кавказ и в Крим.

Или, както каза експертът, директно “в съседство с НАТО”.

“Министерството на отбраната изпрати “Искандер” в Калининград, след като американците започнаха изграждането на системи за ПВО в Полша и Румъния с универсални пускови установки Mk-41, които могат, освен противоракети, да ползват и ударни крилати ракети BGM-109 Tomahawk.

Те с лекота могат да поразяват всички ядрени и неядрени обекти на Русия в Европа. Затова трябваше да уравновесим новата заплаха за себе си”, обясни Литовкин. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.