В Сирия Русия ще проведе изпитания на най-новите корабни хеликоптери

В Сирия Русия ще проведе изпитания на най-новите корабни хеликоптери
Руският самолетоносач „Адмирал Кузнецов“ се готви да провери в реални бойни условия възможностите на кораба и на намиращата се на борда му въздушна ударна група, в това число и най-новия руски хеликоптер КА-52К „Катран“.

Палубната авиация на крайцера ще се присъедини към сирийската кампания в периода от октомври 2016 до януари 2017 година.

Задачите на въздушната група

Походът на „Адмирал Кузнецов“ е планово мероприятие по проверка на руското оръжие, сподели пред „Руски дневник“ главният редактор на списание „Арсенал Отечества“ Виктор Мураховски.

„Изпращането на „Адмирала“ в Сирия е проверка на оперативно-техническите възможности и способностите на нашата въздушна ударна група, тъй като преди това Русия никога не е използвала самолетоносачи в реални бойни условия“, отбеляза той.

В момента на борда му се намират около 15 изтребителя Су-33 и МиГ-29К/КУБ, както и над 10 вертолет Ка-52К, Ка-27 и Ка-31.

Основната задача на авиогрупата ще бъде осигуряване на противовъздушна отбрана на руските Военно-космически сили (ВКС) и оказване на подкрепа за правителствените войски по време на бойните действия с терористите.

„Възможностите на групата да „работи“ с наземни цели са ограничени. Не си струва да се прави нов прелом във войната с екстремистите. Главната роля в тази война се играе от войските на Асад“, отбеляза Мураховски.

Експертът отхвърли версията на редица руски медии, че крайцерът ще участва в бойни действия по-рано от планираното заради убийството на руските пилоти в околностите на Палмира.

Ка-52К „Катран“

·         Екипаж: двама души;
·         Максимално тегло при излитане: 12 200 кг;
·         Максимална скорост: 300 км/ч;
·         Практическа далечина на полета: 460 км;

Основно въоръжение:
·         30-милиметрово оръдие 2А42, ПТУР „Вихр“ (боекомплект от 460 снаряда);

Допълнително въоръжение:
·         блок НУРС;
·         оръдейни контейнери;
·         ракети „въздух-въздух“ Р-73 и „Игла-В“, ракети Х-25МЛ;
·         неуправляеми ракети клас „въздух-земя“.

Бойните изпитания

По време на похода на „Адмирал Кузнецов“ „бойното си кръщение“ ще получат най-новите руски хеликоптери Ка-52К „Катран“ – корабна версия на използвания вече в хода на сирийската кампания Ка-52.

„Сухопътната“ версия на бойната машина също бе използвана за първи път по време на операцията на Въздушно-космическите сили. Първите кадри с вертолета в действие се появиха в мрежата на 3 април, когато Сирийската правителствена армия, с подкрепата на руската авиация, напълно освободи град Ел-Карятейн в провинция Хомс. Според Мураховски бойните възможности на „морската“ версия на Ка-52 по нищо не отстъпват на „сухопътната“.

„Машините ще трябва да действат и с подкрепата на подразделенията на сухопътните войски. Основните разлики при вертолетите са експлоатационни. Витлото на „Катрана“ се сгъва, за да може да се прибира в хангара на вертолетоносеца, а навигационната система претърпя лека модернизация – за да обезпечава полетите в морски условия, кацане и излитане от кораб“, обясни главният редактор на списание „Арсенал Отечества“.

Известно е, че „Катраните“ се проектираха специално за универсално-десантните кораби (УДК) от типа „Мистрал“, които Русия  поръча на Франция още през 2011 година. Но заради украинската криза вертолетоносците така и не постъпиха на служба във Военноморския флот на Русия.

Както отбелязва професорът от Академията на военните науки Вадим Козюлин, под натиска на съюзниците от НАТО Франсоа Оланд (френският президент) бе принуден да разтрогне договора за доставка на „Мистралите“. В крайна сметка корабите бяха придобити от Египет и веднага след това Кайро закупи от Москва партида от 50 руски „Катрана“.

Военният наблюдател на „Известия“ Дмитрий Сафонов е на мнение, че използването на „Катраните“ в Сирия ще служи за промоция на машината на световния оръжеен пазар.

„Това се прави в това число, и за да демонстрират на Египет бойните възможности на машината“, отбелязва експертът.

Самолетоносач „Адмирал Кузнецов“·         Екипаж: 1960 души;
·         Водоизместимост: 60 000 тона;
·         Максимална скорост: 29 възела (29 морскии мили, 1 морска миля = 1862 метра);

Въоръжение:
·         12 × противокорабни ракети 4К80 „Гранит“;
·         24 × пускови установки за зенитно-ракетния комплекс „Кинжал“ (192 ракети);
·         8 × зенитни ракетно-артилерийски комплекса 3М87 „Кортик“ (256 ракети);
·         2 × РБУ-12000 „Удав“ (60 дълбочинни бомби);
·         Шест 30-мм шестцевни автоматични корабни артилерийски установки АК-630;


Loading...

Авиогрупа (по проект):
·         26 изтребителя Су-27К (Су-33) или МиГ-29К, а също така вертолети Ка-27 и Ка-31
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.