САЩ нямат противоракетна защита: системите Patriot са безсилни пред руските и китайските ракети

САЩ нямат противоракетна защита: системите Patriot са безсилни пред руските и китайските ракети
Американските експерти не са уверени, че техните ПВО-ПРО системи ефективно ще защитят жизненоважните американски военни съоръжения от възможните масивни атаки на руски и китайски балистични ракети с обхват от 5 хил. км.

Единствената надежда е разработването на перспективни бойни системи като високоенергийни лазери, микровълнови оръжия и електромагнитни оръдия.

Съединените щати признават, че американските отбранителни системи не могат да се противопоставят на балистичните ракети, които имат армиите на Русия и Китай.

Съществуващата американска система за противоракетна отбрана не само не отговаря на нужните изисквания, но и е “джобен” вариант по отношение на националния бюджет. Руският портал Газета.ru разгледа най-любопитните подробности от доклада на Центъра за стратегически и бюджетни оценки на САЩ.

Американският Център за стратегически и бюджетни оценки призна, че стратегически крилати ракети и безпилотни летателни апарати, които Русия и Китай имат, представляват заплаха за САЩ, предаде информационният портал The National Interest.

Докладът е наречен “Противовъздушната и противоракетната отбрана на кръстопът: нови концепции и технологии за защита на американските военни бази в чужбина”. В него подробно са описани всички потенциални опасности за американските военни съоръжения зад граница, разположени по целия свят.

По данни на американците китайската армия в момента има около 1500 оперативни балистични ракети, включително и ракети DF-26 с ефективен обхват от 3000+ км. Това е изключително опасно, тъй като те могат да достигнат до тихоокеанския о-в Гуам, където е разположена голяма американска военна база. Американците наричат въпросната ракета “Гуам-убиец” или “Гуам-експрес”.

Това са двустепенни балистични ракети с твърдо гориво, предназначени за унищожаване на големи морски цели и съоръжения на сушата. Изстрелването на ракетата се извършва от мобилни платформи с множество указатели, които, заедно с вече готовата ракета, се намират в скрити и защитени съоръжения под земята. Максималният ѝ диапазон според различните оценки варира от 3000 до 4000 км с вероятна кръгова грешка от 450 м. Ракетата е в състояние да носи както конвенционална, така и термоядрена бойна глава.

Китайците имат и ракети Changjian-20, които могат да атакуват цели на до 3000 км. Предполага се, че китайците разполагат с 1000 от тези ракети, които, освен конвенционалната бойна глава с маса от 500кг, могат да носят и ядрено въоръжение, равняващо се на 20-90 кт тротил.

Носещата платформа за тези ракети са бомбардировачите на далечни разстояния Н-6Н и Н-6М, които са разработени на базата на съветския самолет Ту-16. Китайската модификация на този самолет може да носи до четири ракети, а последната версия на Н-6К може да носи до шест от тях. Това, по отношение на общия брой на тези самолети в китайската армия, но и броят на произведените ракети, предполага, че има предпоставки за масивни ракетни удари по военни обекти на САЩ на о-в Гуам.

Що се отнася до Русия, текстът, публикуван в американския интернет портал The National Interest, обръща специално внимание на изключително мощните оперативно-тактически системи “Искандер-М”, които имат и крилати ракети 9M729 с предполагаем обхват от 500-5000 км. Особено “страшен”е фактът, че Москва прие на въоръжение първия ракетен комплекс Х-47M2 “Кинжал”, който лети с хиперзвукова скорост.

Тези ракети могат да елиминират не само стационарни наземни цели, но и морски повърхностни обекти от широк спектър: от самолетоносачи и ракетни крайцери до разрушители и ракетни фрегати.

Освен това, както заключава авторът на публикацията, Китай и Русия разработват ударни безпилотни летателни апарати с голям радиус на действие. В момента например се разработва тежък руски безпилотен летателен апарат с тегло от 5000 кг, който ще има работен обхват от до 10 хил. км. Този модел безпилотни самолети ще има автономност на полета до 48 часа и възможност да се издигат на височина от 10 км. Китайците също работят над подобни проекти, които ще имат същите характеристики.

В момента сухопътните войски на САЩ разполагат с около 50 батареи от ПВО-ПРО системите Patriot с около 480 пускови установки и около 1200 ракетни прехващача. Експертите от Центъра за стратегически и бюджетни оценки на САЩ не са убедени в ефективността на противоракетната отбрана и подчертават, че тя едва ли може да издържи масивна ракетна атака на балистични и крилати ракети, които могат да идват от Русия или Китай. Американските експерти посочват, че през последното десетилетие акцентът е поставен върху разработването на наземни и морски противоракетни системи, които са специално предназначени за борба с междуконтиненталните балистични ракети и балистични ракети, изстреляни от атомни подводници. Ефикасността на техните бойни глави обаче е много съмнителна, тъй като американците разчитат основно на директен удар в целта и нейното унищожаване под въздействието на кинетичната енергия.

Освен със системата Patriot, американската армия разполага и със 7 батареи от противоракетната система THAAD с 42 пускови установки, които имат около 500 оперативни ракети. Армията иска да закупи още две батареи от системата, но цената от $7,5 млрд. за две батареи може значително да натовари бюджета на САЩ, в който трябва да бъдат включени голям брой други нужди, които не са никак евтини. Най-големият проблем е в това, че двете системи (Patriot и THAAD) не могат да се свържат в една функционално обединена ПВО-ПРО система.

Американските експерти предлагат да се създаде нова концепция за противовъздушна отбрана, която да се състои от вътрешен и външен защитен пръстен. В този случай външният защитен пръстен ще бъде съставен от сателити и разузнавателни самолети. Във вътрешния пръстен ще бъдат разположени противовъздушни и противоракетни системи, които да прехващат ракети, ескадрили и изтребители. Всички единици в системата за отбрана трябва да бъдат интегрирани в единна система за управление. Що се отнася до системата за вътрешна отбрана, планира се разширяване на списъка с оръжия за прехващане на вражески ракети, които ще се състоят от високоенергийни бойни лазери, ударни безпилотни самолети, мощни микровълнови оръжия за неутрализиране на електрониката на вражеските ракети и дори артилерийски хиперзвукови снаряди.

Руските експерти смятат, че анализът на техните “колеги” няма практическо основание.

“The National Interest е медия, която създава ненужна паника. Ако някой се опитва да пише за потенциална война между страни като Русия и Съединените щати, първо трябва да обясни военните и политическите цели на този конфликт”, каза бившият заместник-началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб на руската армия генерал-лейтенант Валерий Запаренко.

Според него без такъв съществен анализ, който ясно формулира целите на подобен конфликт, всички допълнителни коментари са просто безсмислени. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.