Самолетите F-35 и комплексите C-400 ще бъдат разположени в различни части на Турция

Самолетите F-35 и комплексите C-400 ще бъдат разположени в различни части на Турция

Американските изтребители от пето поколение F-35 ще бъдат разположени извън зоната на зенитно-ракетните системи С-400 – това заяви турският посланик в САЩ Сердар Кълъч по време на реч пред Националния пресклуб във Вашингтон.

Това изказване е пряко свързано с постоянния натиск на американската администрация с вече взетото от страна на Анкара решение да закупи руските системи за ЗРК С-400.

Един от аргументите на САЩ относно заплахите да се откажат от доставките на F-35 за Турция и обучението на турските пилоти се свежда до това, че руската зенитно-ракетна система би могла да разкрие всички секретни характеристики на F-35 по време на полетите.

А след това руските специалисти биха могли да разработят алгоритми за радарите на всичките системи за ПВО, които да им позволят да виждат американските “невидими” самолети и при необходимост дори да ги свалят.

Но всички батареи С-400, след предаването им на турската армия, ще се контролират само от турските военни, отбелязва “Российская газета“. Руските специалисти в краен случай могат да помогнат за усвояването на системите, но не и да дават команди за следенето на полетите на F-35, още повече за разкриването на характеристиките им и предаването на информацията към Москва.

От Вашингтон обаче пропускат да обърнат внимание на това, че американските F-35 летят спокойно недалеч от Дамаск, отбелязва изданието. А там на авиобаза “Хмеймим” на бойно дежурство стоят чисто руски С-400, обслужвани изцяло от руски военни. Така че, ако системите могат да разкрият характеристиките на американските самолети, летящи в зоната им на действие, може да се предположи, че отдавна са го направили.

По думите на турския посланик американските самолети и руските системи ще бъдат разположени в отдалечени един от друг райони на страната.

С това Анкара подчертава, че не възнамерява да ощетява военнотехническите интереси на задокеанския си партньор. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.