Рычаг-АВ е свалил 34 Tomahawk в Сирия

Рычаг-АВ е свалил 34 Tomahawk в Сирия

Американските военни експерти са фиксирали непонятно изключване на системите за насочване на крилатите ракети

Отвъдокеанските таблоиди започнаха да променят своите оценки за „твърдия отговор на Тръмп“ от възторжено „Ура“ към критически отзиви. Независимите политолози като цяло характеризират атаката на сирийската авиобаза като провал. Появиха се и снимки на паднала на 40 километра от целта крилата ракета. Съдейки по изображението „Томахоук“ – а просто е паднал на земята и няма повреди, характерни при унищожение с противоракета.

В тази връзка американски военни експерти и журналисти са убедени, че по-вероятно е системите за насочване на болшинството „Томахоук“ да са били изключени чрез външно въздействие. Зад подобно деяние може да стоят само руските системи за радиолектронна борба / РЕБ /.

За това пише главния редактор на изданието Veterans Today Гордън Дафф, ветеран от виетнамската война, след разговор със свои колеги. Освен това, е имал контакти със свои източници в сирийските спецслужби, които са потвърдили неговите подозредния.

Който се опитва да обясни загубата на 34 крилати ракети с грешка на човешкия фактор, свързана с неправилно заложени координати, то той просто не е наясно с многократното дублиране на целеуказването, което се прилага в армията на САЩ при провеждането на такъв род операции. Глупаво е също така да се говори за технически проблем, довели до този „ракетопад“, тъй като става дума за надеждно и многократно проверено ракетно оръжие, което на всичко отгоре лети и с дозвукова скорост.

Съгласно информацията, която имат в редакцията на Veterans Today, от 34 загубени крилати ракети 5 са паднали в околностите на Шайрат, убивайки няколко мирни жители и ранявайки още 20. Останалите 29 „Томахоук“ са паднали в морето, така и не достигайки брега.

По думите на Гордън Дафф, тук е мястото да се припомни историята с изключването на системите за ПРО Eagis на бойния кораб USS Donald Cook (DDG-75). Събитията, за които става дума, се случиха на 10 април 2014 година в акваторията на Черно море. По-късно тази случка бе представена като мит от серията „студена война 2.0“. Между другото, програмното обезпечение на корабната противовъздушна отбрана на есминеца и без това е била бъгава, което е наложило сериозна доработка.

Както и да е. По данни на американската страна, „руската армия, с помощта на авиационния многофункционален комплекс „Хибина“, са способни да заглушат и ослепят войските и въоръжението на НАТО, в това число и спътниците в космоса, в зона с радиус от 300 километра“. В следствие на това, радиокомуникациите на алианса се нуждаят от много усилия и многократно дублиране за преодоляване на тези невидими атаки. Именно такава система изключи преди три години Eagis по време на прелитането на Су-24 над USS Donald Cook.

Изоставането на американските системи за радиолектронна борба от руските аналози отдавна не е тайна за никого. Достатъчно е да си спомним злобните коментари на бившия главнокомандващ на НАТО в Европа Филип Бридлав, който твърдеше, че успехът на хибридната операция на руснаците в Крим са обезпечили именно системи за РЕБ.

Що се отнася до Сирия, веднага след коварната атака на турския изтребител над руския самолет, от страна на Русия бе разпространено заявление, за което, съдейки по всичко, Тръмп не е чувал. Тогава генерал лейтенант Евгений Бужински каза, че „Русия ще бъде принудена да използва средства за подавяне и радиоелектронна борба“.

Казано – сторено. Скоро след това на авиобаза Хмеймим долетяха два самолета Ил-20 за радиоелектронно разузнаване и РЕБ, които могат да кръжат по 12 часа над огромна територия във всякакво време на деня и нощта. След това в Сирия бе забелязан наземен мобилен комплекс „Красуха -4“, способен да генерира широколентови смущения за средствата за радиовръзка на военното разузнаване на армията на САЩ, включително и предаването на данни от разузнаването на спътниците от тип Lacrosse и Onyx и самолетите АУАКС и «Сентинел».

Има информация, че в Сирия също така е прехвърлен комплекс «Борисоглебск-2», който се смята за най-добрия в своя клас. Но напълно възможно е крилатите ракети на Тръмп да са сваляни с новата станция за активни смущения «Рычаг-АВ», която може да се монтира както на хеликоптери Ми-8, така и на наземна техника или на малки плавателни съдов. Работата е там, че тази система за РЕБ има своя „библиотека“ на военните обекти, самообучаемо програмно осигуряване, което анализирайки оръжието на потенциалния враг, автоматически подбира режима на излъчване за неутрализация на целта.

Защо тогава не са били унищожени всички крилати ракети? Гордън Дафф е убеден, че РЕБ не се явява стопроцентова противоотрова, и дори най-съвършенните противоракети не гарантират 100% вероятност за поражение. В същото време Пентгаонът също е натрупал някакъв опит. По наличната при американците статистика, руските средства за РЕБ могат двойно да повишат способностите на ПВО на Русия.  Съдейки по количеството на недостигналите до целта „Томахоук“, експертите от армията на САЩ не грешат.


Loading...

Това, че по времето на своето управление Обама не нанесе удар с крилати ракети по войските на Асад, говори не толкова за слабостта на 44-тия президент, колкото за неговата осведоменост. Именно по тази причина той също така не се реши да въведе безполетна зона. В същото време отчитайки напрегнатата кампания на заплахи от страна на САЩ към Сирия и Русия, Москва ще се въздържи да заяви открито за своята победа най-вече, за да не разкрие слабите места на американските ракети. Ако Путин не отговори, означава, че то е доволен от резултатите, прогнозира Гордън Дафф.
Източник: news-bulgaria.info

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.