Руснаците разработват микродрон, който ще стане неразделна част от екипировката “Ратник”

Руснаците разработват микродрон, който ще стане неразделна част от екипировката "Ратник"
Русия разработва микробезпилотен летателен апарат, с който разработчиците планират да снабдят бойната екипировка от трето поколение “Ратник”

Това съобщиха пред РИА “Новости” от пресслужбата на “Ростех”.

“Това е съвременна умна система за въздушно разузнаване на базата на свръхлек безпилотен летателен апарат. <…> Благодарение на употребата на уникална технология за позициониране и управление тя позволява на подразделенията да водят разузнаване дори при противодействие на средства за радиоелектронна борба”, твърди индустриалният директор на “Ростех” Сергей Абрамов.

Разработката се води от “Централния научноизследователски институт по точно машиностроене” (ЦНИИТОЧМАШ, част от “Ростех”).

Безшумният малогабаритен дрон ще позволи от безопасно разстояние да се следят вражеските обекти, разположението и маневрите им, отбелязват от пресслужбата на концерна. Безпилотната система ще бъде способна и да открива цели, да патрулира в зададена зона и да прелита над указани местности.

Масата на комплекса с навигационната апаратура и видеосистемата няма да превишава 1,5 кг, а работният ѝ диапазон позволява използване на апарата на практика при всякакви климатични условия.

“Ратник” обединява съвременно стрелково въоръжение, ефективни комплекси за защита, средства за разузнаване и комуникации – около 10 различни подсистеми. Предназначен е за действие в различни климатични условия във всяко време на денонощието.

Третото поколение на “Ратник” ще се отличава с намалена маса, увеличена площ и висока степен на защита. Същевременно се работи над варианти за интеграция на екзоскелет в бойната екипировка.  / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.