Руски процесор ще се появи на международния пазар през 2016 г.

Руски процесор ще се появи на международния пазар през 2016 г.
Руската компания „Байкал Електроникс“ планира в началото на 2016 г. да започне производството на първата промишлена партида от двуядрения процесор „Байкал-Т1“ (Baikal-T1) в размер на 100 000 устройства.

Според представители на компанията вече има поръчки от над 100 фирми, включително 20 чуждестранни. Сред тях е и тайванският производител на вградени компютри „Ланер“ (Lanner). До 2020 г. „Байкал Електроникс“ планира да продаде най-малко 5 милиона процесора, включително на чуждия пазар.

„Байкал Т-1“ е първият чип руско производство за комерсиална употреба. До неотдавна руските фирми разработваха процесори основно за нуждите на отбранителната промишленост. Цената на новия продукт е около $60 за устройство. Според Андрей Малафеев от „Байкал Електроникс“, цената отговаря на пазарните условия, тъй като става въпрос за пълна система с интерфейс, която изпълнява функциите на цял един компютър.

Преките конкуренти на „Байкал Т-1“ са процесорите на американските фирми Broadcom и Freescale, смята ръководителят на отдела за микроелектроника в опитно-конструкторското бюро „Пето поколение“ Валерий Шунков. Тези серии са разработени специално за рутери, маршрутизатори, конзоли за цифрова телевизия, битова техника. Цената на такива процесори варира между $50 и $70.

Глеб Мишин, генерален директор на Lenovo за Русия, ОНД и Източна Европа е на мнение, че създаването на устройства на базата на процесорите на „Байкал Електроникс“ има смисъл, само ако държавните структури в Русия бъдат ограничени при покупката на техника. В момента наличието на руски процесор не е заложено като задължително условие.

От „Байкал Електроникс“ планират производството на четири процесора, един от които е предназначен за персонални компютри. По думите на Мишин, устройствата на Lenovo могат да бъдат адаптирани към тях, но само ако производителят предложи конкурентна цена или ако се появи търсене за подобни устройства от страна на държавните компании.

Пазарът на процесори в цифри

7,9 милиона процесора за персонални компютри са доставени в Русия през 2014 г. от производителите AMD и Intel

$3,89 милиарда е достигнал пазарът на внесените през 2014 г. процесори за РС

$20,9 милиарда е обемът на продажбите на процесори за смартфони на световния пазар през 2014 г.


Loading...

$4,2 милиарда е обемът на продажбите на процесори за таблети в света през 2014 г.
Източници: IDC, Strategy Analytics

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.