Руски конструктор “пластично” описа разликите между Су-57 и конкурентите му F-22 и F-35

Руски конструктор "пластично" описа разликите между Су-57 и конкурентите му F-22 и F-35
Главният конструктор-директор на Опитно-конструкторското бюро “П.О. Сухой” Михаил Стрелец сравни достойнствата на руския самолет от пето поколение Су-57 с тези на западните му конкуренти, обръщайки внимание на бойния товар и летателните им характеристики.

Перспективният авиокомплекс от фронтовата авиация Су-57 от пето поколение обединява в себе си функциите на американските самолети F-22 и F-35 и дори ги превъзхожда, твърди Михаил Стрелец, цитиран от ТАСС.

По негови думи самолетът може ефективно да решава задачи по унищожаването както на наземни, така и на въздушни цели, за разлика от ориентираните към конкретни задачи “американци”.

“Самолет F-22 поначало е създаден като самолет за завоюване на превъзходство във въздуха”, отбелязва Стрелец. По негови думи американците “едва по-късно” са осъзнали, че да проектират самолет само за ракети “въздух-въздух” е принципно неправилно и са се опитали в съществуващата конфигурация да разположат авиационни средства клас “въздух-повърхност”.

Въпреки това, обяснява Стрелец, конфигурацията на механизмите не позволява да се разположи по-крупен товар.

Пред създателите на ПАК ФА е стояла задачата да създадат многофункционална машина. Стрелец подчертава, че, колкото по-голямо е съотношението на товара, който може да вземе самолетът, и неговата маса, толкова по-високо е качеството на самолета “от гледна точка на носител”.

Това се касае до масата и обема на средствата за поразяване, които се поместват във вътрешните отделения.

“По този показател Су-57 няма аналози сред самолетите от пето поколение”, твърди конструкторът, като отбелязва, че Су-57 няма аналог и по ускорителните си характеристики.

“Така се случи, не сме го правили специално – ако съберете 22 и 35, ще получите числото 57”, добавя Стрелец. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.