Руски военен експерт прогнозира съдбата на ракетата 9M729 след ултиматума на Вашингтон

Руски военен експерт прогнозира съдбата на ракетата 9M729 след ултиматума на Вашингтон
Ракетата 9M729 е с обхват до 400 км, което в никакъв случай не противоречи на разпоредбите на Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег.

От друга страна САЩ разположиха в Европа няколко ракетни установки МК-41, които могат да изстрелват ракети “Томахоук” – а те могат да стигнат до Москва и Петербург.

Първият вицепрезидент на Академията за геополитически проблеми д-р Константин Сивков коментира пред интернет портала “Интерфакс” какво е бъдещето на руските ракети 9M729, които според американците имат обхват между 500-5000 км.

На 6 декември тази година американският заместник-държавен секретар по въпросите на контрола над въоръженията и международната сигурност Андреа Томпсън заяви, че Вашингтон призовава Москва да се оттегли от производството на ракети 9M729 или да ги модифицира, за да се съобрази с Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег на действие.

Американците са убедени, че тази ракета попада в категорията на “забранените” оръжия и има диапазон от порядъка на 500-5000 км, което е в нарушение на основни разпоредби от международното споразумение.

“Тя може да бъде модифицирана по отношение на нейния работен обхват. В момента обхватът ѝ (на ракетата 9M729) е много малък и не е в състояние да унищожи вражески цели на по-голямо разстояние. Според официалните данни максималният ѝ диапазон е до 400 км. Така че по този параметър не можем да кажем, че ракетата по някакъв начин нарушава това споразумение”, категоричен е Сивков.

“Разбира се, Русия може да прекрати производството на тези ракети, но само при условие, че Съединените щати се въздържат от инсталиране на ракети Mк-41, които се разполагат под прикритието на противоракетна отбрана в Източна Европа”, убеден е руският експерт.

Според Сивков това са многофункционални ракетни установки, които лесно могат да бъдат използвани за изстрелване на ракети, забранени от споразумението. “Инсталирането на тези многоцелеви ракетни установки е явно нарушение на Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег. И истината е, че САЩ първи нарушиха постигнатото споразумение”, каза Сивков.

В момента Вашингтон не иска да демонтира ракетите Mк-41, които се разполагат в Европа, “Съединените щати са готови да излязат договора. Всичко това са всъщност оправдания за излизане от договора”, заключава експертът.

Кост в гърлото на американците

Ракетата 9M729 е всъщност крилата ракета от типа на “Калибър”, която се изстрелва от наземната платформа MЗKT-7930-0000200, разработена и произведена от ЦКБ “Титан” във Волгоград. Тя е направена по класическа аеродинамична концепция. Стартира се от двигател на твърдо гориво, подобен на двигателя, който се намира в крилатите ракети “Калибър”.

20Блокът за управление на ракетата се състои от инерционна система за насочване (автопилот) с доплерови сензори, които, заедно със сателитната навигация ГЛОНАСС, дават фина настройка на ракетния полет. В последната част от траекторията целта се следи от активна радарна глава за самонасочване, която напълно контролира функциите на ракетата, осигурявайки екстремни нива на точност на атаката.

Ракетата е с дължина около 8 м, а калибърът ѝ е 533 мм (като торпедо). Крилото ѝ е около 3 м. Максималното ѝ тегло е до 2 700 кг и може да носи бойна глава до 500 кг. Средната ѝ крайсерска скорост е около 200-250 м/секунда. Съдейки по конструкцията ѝ, тази ракета може да достигне сериозен диапазон от над 5500 км. Може да бъде въоръжена с конвенционална и ядрена бойна глава. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.