Руският МиГ-35 vs американския F-35: медии сравниха двата изтребителя

Руският МиГ-35 vs американския F-35: медии сравниха двата изтребителя
В интернет се появи сравнение на руския изтребител поколение 4++ МиГ-35, максимално приближен до пето поколение, и американския изтребител-бомбардировач от пето поколение F-35, предаде “Российская газета“.

Независимо от формалната разлика в поколенията, сравнението не е в полза на “американеца”.

Както пише Military Watch, МиГ-35 е разработен като леко и нескъпо допълнение на тежкия изтребител Су-57. “МиГ-35 има редица преимущества, които вероятно ще му позволят да задържи позициите си”, отбелязва авторът на публикацията.

МиГ-35 използва технологии от следващо поколение, двигател с управляем вектор на тягата, мощна електроника и въоръжение от осем ракети клас “въздух-въздух”.

Потенциално той е ефективен за употреба в мисии, чиято цел е да се постигне превъзходство във въздуха.

Отбелязва се още, че при този самолет са преодолени традиционните недостатъци на леките и средни изтребители.

Става въпрос например за ситуационната осведоменост, ограничената височина на полета, дължината на полета и полезния товар.

Радарът на МиГ-35 обезпечава достатъчно високо ниво на ситуационна осведоменост.

При това максималната работна височина на машината е само с 5% по-малка от тази на F-15 и F-22, а далечността на полета е с 50% по-голяма от тази на МиГ-29, което позволява на МиГ-35 да прониква дълбоко в тила на противника.

“Предимството на МиГ-35 е способността му да съчетава тези впечатляващи технически характеристики с преимуществата на изтребител със средно тегло – ниски разходи за експлоатация и закупуване, висока скорост на полета и лесно обслужване”, пише Military Watch.

От гледна точка на разходите за техническо обслужване и експлоатация МиГ-35 е може би най-ефективният самолет в света. Докато изтребителите от следващо поколение като F-35 и F-22 се нуждаят от по-сериозно техническо обслужване, то нуждите от техническо обслужване на МиГ-35 са дори по-ниски, отколкото на МиГ-29.

Отбелязва се още, че F-35 има по-ниски аеронавигационни характеристики в сравнение с МиГ-35. Скоростта на “американеца” е ограничена до 1,6 Маха, докато скоростта на МиГ-35 го нарежда редом до F-22 и Су-35.

Освен това по маневреност F-35 превъзхожда самолетите от четвърто поколение, а МиГ-35 има свръхманевреност на нивото на Су-35. Това му позволява да се измъква от ракетите с далечен радиус на действие, с което не може да се похвали F-35.

По въоръжение руският МиГ-35 също превъзхожда F-35. Той е с по-голям полезен товар. По някои данни руският изтребител може да носи дори не 8, а 10 ракети при леко понижение на маневреността. В същото време МиГ-35 има на въоръжение ракети с радиус на действие от 130 и 110 км, а радиусът на действие на ракетите на F-35 е 105 км. Това несъответствие се запазва и след въоръжението на самолетите с ракети от следващо поколение.

Единственото реално преимущество на F-35 е неговата по-ниска видимост, но тя може да играе роля само в някои бойни сценарии. В същото време “американецът” си остава доста “суров” самолет. “F-35 остава далеч от пълната бойна готовност, за която говорят американските източници”, отбелязва Military Watch. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.