Руският изтребител Су-57 ще превъзхожда Су-35 по редица важни параметри

Руският изтребител Су-57 ще превъзхожда Су-35 по редица важни параметри
Главният конструктор-директор на компания “Сухой” Михаил Стрелец разкри важни детайли, които различават Су-57 пред останалите руски бойни самолети от поколение 4+ и 4++.

Дължината на пистата, необходима за излитането и кацането на Су-57, е два пъти по-малка от тази на Су-35, което му позволява да се ползва по къси полоси без специални устройства, заяви пред ТВ “Звезда” Михаил Стрелец.

“Самолетът трябва да извършва кацане на скъсена полоса без специални средства. Точни цифри не мога да назова, тъй като това е секретно, но е два пъти по-малко от необходимото при Су-35¹”, каза експертът, цитиран от “Лента“.

Според телевизионния канал едно от условията, посочени в техническите задачи пред Су-57, е възможността за излитане и кацане на самолета по къси писти.

През ноември каналът публикува няколко видеоклипа с участието на Су-57 – сред които прелитане на свръхмалка височина и изпитания на композитни крила на руския изтребител.

През октомври бившият главнокомандващ на руските ВКС и председател на комитета по отбрана и безопасност към Съвета на Федерацията Виктор Бондарев заяви, че модернизационният потенциал на Су-57 стига за половин век, и по-конкретно “изтребителят има всички перспективи за превръщането си в напълно автоматичен безпилотен вариант на бойна машина”.

Първият си полет Су-57 извърши през 2010 година. Руското министерство на отбраната не планира серийни покупки на машините. В близките години ведомството ще получи едва 12 от тези изтребители.

¹Пробегът на Су-35 с нормална излетна маса, спирачен парашут и използване на спирачки е около 600 метра. При кацане на самолетоносача “Адмирал Кузнецов” пробегът на съпоставимия със Су-57 по излетна маса тежък изтребител Су-33 може да се съкрати до 90 метра. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.