Руските учени активно работят за повишаване на скоростта на ракетата “Кинжал”

Руските учени активно работят за повишаване на скоростта на ракетата "Кинжал"
Заместник-министър отбраната Алексей Криворучко заяви, че се планира скоростта на хиперзвуковите комплекси “Кинжал” и “Циркон” да се увеличи до над 10 Маха.

Планира се скоростта на хиперзвуковите комплекси “Кинжал” и “Циркон” да се увеличи до над 10 Маха. Това съобщи заместник-министърът на отбраната на Руската федерация Алексей Криворучко в интервю за вестник “Красная звезда”, публикувано в събота.

“Работата е насочена към разширяване на областите на прилагане, номенклатурата на въоръжението и подобряване на неговите тактико-технически характеристики.

Новите образци подобно въоръжение трябва да обезпечат високоефективно поразяване на цели както в оперативно-тактическа, така и в стратегическа дълбочина. Продължава разработването на критични технологии, обезапечаващи увеличаването на скоростта на полета, обхватът и точността на насочване”, каза заместник-министърът.

В края на ноември два източника от военно-промишления комплекс разказаха за ТАСС, че изтребителят МиГ-31К за първи път е изстрелял хиперзвуковата ракета “Кинжал” в руската Арктика по полигона “Пемба” в средата на месеца.

Друг източник потвърди факта, че “Кинжал” се тества, отбелязвайки, че “скоростта на ракетата достига 10 Маха”.

“Кинжал” е най-новият руски авиокомплекс, в чийто състав влизат самолетът-носител МиГ-31К и хиперзвукова ракета. В момента на опитно-бойно дежурство в Южния военен окръг стои една ескадрила МиГ-31К с хиперзвукови ракети.

Припомняме, че през март 2018 г. стана ясно, че Русия има ракети, които ще летят с хиперзвукова скорост. Руският президент Владимир Путин спомена ракетата “Кинжал” в обръщението си към Федералното събрание.

Междувременно научихме още някои технико-тактически параметри, които характеризират тази ракета. Първо, това е ракета, която ще бъде носена от бойни самолети (изтребителят-прехващач МиГ-31К) и ще бъде използвана срещу кораби и вероятно сухопътни цели на условен враг.

Второ, нейната крейсерска скорост ще достига 10 Маха (10 пъти повече от скоростта на звука). Трето, крайният ѝ обсег ще бъде 2000 км, което ще позволи на самолетите да не влизат в зоната на противовъздушна отбрана (ПВО) на противника.

Носител “Кинжал” е модифицираният изтребител-прехващач МиГ-31K, който може да достига скорост над 3000 км/ч – идеална за този тип оръжия. За да се достигне скоростта от 10 Маха и да се покрие разстояние от 2000 км, е необходимо ракетата да бъде изстреляна с висока начална скорост. Понастоящем една ескадрила от тези самолети, въоръжени с ракетата “Кинжал”, е в опитно-бойна експлоатация в Южния военен окръг.

Приоритетните цели на ракетата “Кинжал” са големи повърхности бойни кораби (от разрушители нагоре). Ракетата е снабдена с 500-кг проникваща бойна глава, която е в състояние да потопи или сериозно да повреди големи кораби. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.