Руските танкове Т-90А получиха бойно кръщене край Алепо

Руските танкове Т-90А получиха бойно кръщене край Алепо
Сирийската армия за първи път употреби доставените от Русия танкове Т-90А. Премиерата се е състояла близо до град Алепо, като за нея разказва руският вестник „Газета. Ru”

Изборът на Алепо е продиктуван от две обстоятелства – подходящият терен и стратегическата важност на региона.

В съобщение на турския проправителствен вестник „Йени шафак” (Yeni Safak) експерти, позовавайки се на командир Махмут Хасан, препоръчват в Сирия да се действа много предпазливо, тъй като „руснаци ги атакували с повече от 80 танка Т-72 и Т-90.

За използването на Т-90 от сирийската армия в района на Алепо иранската агенция Fars съобщи още на 2 февруари. Танковете били развърнати южно от Алепо в района на град Хан Тумен. Руската агенция RNS на 5 февруари съобщи, че в края на 2015 г. в Сирия е доставена голяма партида танкове Т-90А, като преди това сирийски военнослужещи преминали подготовка на руски полигони.

Съобщава се, че наистина Т-90 за първи път са използвани край Алепо за осигуряване на придвижването на щурмови групи от сирийската армия. Най-добрата новина от бойното кръщене засега е, че няма унищожен или повреден танк.

Като начало това никак не е зле, защото за 4,5 г. гражданска война на сирийските бунтовници са доставени над 9000 американски противотанкови комплекси TOW и преносими противотанкови гранатомети М-79. Тяхното успешно използване против остарелите сирийски танкове Т-55 и Т-72 стана основната причина за проблемите при настъплението на сирийските войски преди получаването на новите Т-90.

Според експерти, използването на новите руски танкове може да бъде много активно тъй като не са в ограничено количество. Освен това релефът на местността позволява пълноценното им използване в районите на Алепо, Идлиб, Хама и Хомс, но основните усилия сега са насочени към Алепо и нагоре в Латакия и Тартус заради руските бази там.

Сега сирийските войски настъпват срещу анклава Салма, което ще позволи разгромяване на джихадистите в Алепо и прекъсване снабдителните канали от Турция. След това с терористите в района ще се говори само от позиция на силата. Проблемът са ограничените възможности на релефа за използване на танкове, основно трябва да се разчита на пехотата, подкрепяна от авиация и артилерия.

СПРАВКА:

Руският боен танк Т-90А е приет на въоръжение през 2004 г.

Той е модернизиран вариант на танка Т-90, на свой ред създаден на базата на Т-72Б. Основните различия са в по-мощния двигател (1000 к.с.) и наличието на термовизионното оборудване. Снабден е с 125-мм гладкоцевно оръдие с максимална прицелна далечина с бронебойни и кумулативни снаряди до 4000 м, а с осколочно-фугасни снаряди до 9600 м.

Танкът е снабден с комплекс „Щора” за динамична защита от трето поколение, осигурявайки му издръжливост при обстрел със 120-мм бронебойно-подкалибрени снаряди М829А2 и DM43A1, влизащи в боекомплекта на танковете М1 Abrams и Leopard-2.

Може би най-важното е, че защитата на танка Т-90А му гарантира сигурност срещу най-новите противотанкови управляеми ракети (ПТУР) тип TOW-2A и HOT-2.

В системата на защита на танка Т-90А влизат няколко разположени по корпуса приемници за лазерно облъчване и два прожектора редом с оръдието. Приемниците регистрират излъчването на лазерите и известяват екипажа за предстояща стрелба от ПТУР, за да вземе контрамерки, като изстрелва димни гранати за създаване на завеса или да предприеме някакво маневриране.

Наличието на система с индикатор за лазерно облъчване значително увеличава шансовете за оцеляване. Третият вариант е по направлението на лазерното излъчване да се включат инфрачервените прожектори, които заслепяват и блокират канала за управление.


Loading...

Срещу TOW обаче тази мярка е достатъчно спорна и трябва да се разчита на мощната челна броня.
Ганчо КАМЕНАРСКИ, blitz.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.