Руските танкове оглавиха международната класация по сухопътна военна мощ

Руските танкове оглавиха международната класация по сухопътна военна мощ
Според Глобалния индекс на военната мощ Русия има най-силната сухопътна армия в света, по данни на Focus

В глобален план тя заема второ място, водена от Съединените щати, съобщава Ино.TV в четвъртък (20 април).

В международен план Русия разполага с една от трите най-мощни армии в света, съобщават от Focus. По брой танкове тя води всички свои опоненти, което я прави страната с най-мощна сухопътна армия в света. Класацията включва 126 страни, които са подредени на базата на 40 фактора, сред които обаче не присъства ядреното оръжие, отбелязва авторът.

Първото място в общата класация заемат САЩ, следвани от Русия, Китай, Индия, Франция, Великобритания, Япония, Турция, Германия и Италия. Най-слаби се оказват армиите на Мадагаскар, Габон, Конго, Босна и Херцеговина.

Според посочените данни руската армия разполага с 15 398 танка, което я прави безспорен лидер по този показател, но и я превръща в най-мощната сухопътна армия в света.

Тя изпреварва САЩ с 8 848 танка, 13 444 самолета и хеликоптера, както и $581млрд. военен бюджет. По разходи за отбрана американците са следвани от Китай, които отделят $400млрд., подчертава авторът, като отбелязва също, че за статистиката не се взема предвид техническото състояние на военните машини.

По количество самолети и хеликоптери САЩ е с голяма преднина пред останалите страни – на “опашката” по този показател са Литва (121 място), Естония (123 място) и Латвия (126 място). Общият брой летателни машини на посочените е по-малък от този на Албания, обобщава журналистът.
Източник: bg.rbth.com


Loading...

Вижте цялата класация – Focus: САЩ, Русия и Китай отново оглавиха Глобалния рейтинг по военна мощ

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.