Руските ВВС отбелязват 105-годишнината си с мащабен парад в Кубинка

Руските ВВС отбелязват 105-годишнината си с мащабен парад в Кубинка
В мащабния авиопарад, посветен на 105-годишнината от основаването на руските Военновъздушни сили, участие ще вземат легендарните самолети от времето на Първата и Втората световни войни, както и групите от висшия пилотаж.

Честванията са планирани за 12 август (събота) в подмосковския парк “Патриот”, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от РИА “Новости”.

Точно преди 105 години – през 1912г., в Руската империя е издаден указ за внедряване на Щат на въздухоплавателните части на Главното управление на Генералния щаб на армията. Именно това събитие се смята за “рождения ден” на руската военна авиация, което стана основа за учредяването на Ден на ВВС през 1997г. Днес правоприемник на ВВС е сформираните в резултат на сливането на Военновъздушните сили и войските на Въздушно-космическата отбрана – Въздушно-космически сили (ВКС) на Русия.

Очаква се посетителите на авиопарада в Кубинка да видят специално реставрирани за празника самолети от времето на Първата и Втората световни войни. Сред тях са Фарман, Пайпер КАБ, Як-52, Як-30, Як-18, Дъглас ДС-3, По-2, Ил-2, МиГ-3, МиГ-15 и много други.

Освен това в авиошоуто участие ще вземат на практика всички съвременни типове руски самолети: А-50, Ан-148, Ил-76, Ту-160, Ту-95 и Ту-22М3, Су-34, Су-35, Су-24, МиГ-31 и други.

В Кубинка са базирани и вертолети Ми-8 с флаговете на видовете и родовете ВС, учебни-бойни Як-130, Су-35 от състава на липецката авиогрупа “Соколи Русия” и щурмовиките Су-25, които ще разкрасят небето над “Патриот” в цветовете на руския трикольор.

Традиционно участие ще вземат и авиационните групи “Стрижи” и “Руски витязи”, “Соколи Русия”, както и единствената в Русия авиогрупа на вертолети Ми-28Н “Беркути”.

На юбилея на рускитв ВВС в небето над Кубинка ще преминат и тестваният в момента най-нов изтребител от 5-о поколение Су-57 (доскоро познат като Т-50 (ПАК ФА), както и лекият изтребител от 4++ поколение МиГ-35.


Loading...

Своя юбилей руската военна авиация посреща на фона на мащабно обновяване на техническия парк.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.