Руската ракета “Циркон” достигна 8 пъти скоростта на звука

Руската ракета "Циркон" достигна 8 пъти скоростта на звука
Новата руската ракета “Циркон” достигна 8 пъти скоростта на звука по време на тестове

Това съобщи за ТАСС източник от военно-промишления комплекс в събота (15 април).

“По време на изпитанията на руска свръхзвукова противокорабна ракета “Циркон” беше потвърдено, че нейната скорост е достигнала 8 Маха (число, показващо отношението на скоростта на дадено тяло към скоростта на звука в средата, в която то се движи – бел. ТАСС)”, каза източникът пред агенцията, без да уточни кога е проведен спусъкът на ракетата.

По негови думи ракетата “Циркон” може да се управлява от универсалните пускови механизми 3С14, които се използват и за ракетите “Калибър” и “Оникс”, като от агенцията поясниха, че не разполагат с официално потвърждение на тази информация.

Различни източници от руската “отбранителна индустрия” съобщиха, че тази година започват държавните изпитания на “Циркон”.

След приемането ѝ на въоръжение, тя трябва да бъде попълнение в редиците на тежките ракетни крайцери “Петър Велики” и “Адмирал Нахимов”.


Loading...

Обсегът на ракетите “Циркон” по официални данни е около 400 километра, а максималната им скорост е между 4 и 6 Маха.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.