Руската военна индустрия показа най-новата модернизация на ракетна система “Бал”

Според конструкторите свързването на радарните станции и противокорабните ракети в едно превозно средство ще увеличи мобилността на целия комплекс,

скоростта на прехода от походно в бойно положение и обратно, както и скоростта на откриване на огън. Комплексът също има и отличен експортен потенциал.

Както съобщи интернет порталът “Бог-рата“, руските конструктори планират да разработят нова система, базирана на комплекс “Бал-Э”. Инженерите от Калужския завод “Тайфун” решиха да обединят радиолокационна станция и самоходна пускова установка в една машина, оборудвана с противокорабни ракети Х-35.

В основната версия на ракетна система “Бал” централизираното управление на стрелбата се осъществява с помощта на самоходен команден пункт за управление и връзки, който се движи отделно от машината.

А в новия вариант можем да видим, че РЛС се монтира на пусковата установка и изглежда като подвижна мачта с радар. Най-вероятно това е комплекс за откриване на надводни и въздушни цели “Монолит-Б”, който се произвежда от предприятието.

Той е предназначен за генериране и предаване на целеуказания към системите за управление на ракетното въоръжение. В режим на придвижване радиолокационната му станция е разположена на специален носач между ракетните контейнери.

При преминаване в боен режим носачът се повдига до вертикално положение, а радарът в горната му част се върти и разузнава околното пространство.

Зоната му на откриване в пасивен режим е до 250 км, докато в активен радарът може да засича цели на до 450 км разстояние. На дисплея на оператора могат да се представят до 50 различни обекта, а в зависимост от режима на работа (пасивен/активен) той всъщност може да следи по 10/30 цели едновременно.


Източник: Бог-рата

“Бал” (с индекс ГРАУ 3К60 и SSX-6 Sennight по класификацията на НАТО) е крайбрежен ракетен комплекс, въоръжен с противокорабни ракети Х-35. На въоръжение е от 2008 г. насам. Основната му цел е ефективен контрол на крайбрежните зони и защита на водните пространства от вражески кораби. Използва се за защита на важни военноморски пристанища, крайбрежни градове, както и за защита на чувствителни зони от евентуален вражески десант.

Една пускова установка е снабдена с 8 ракети Х-35/Х-35У, разположени в контейнери, които от своя страна са поставени на подвижна платформа МЗКТ-7930. Една батарея на ракетния комплекс “Бал” се състои от командно-контролен пункт за управление (2 единици), 4 пускови установки с общо 32 ракети и 4 логистично-транспортни единици с капацитет от още 32 ракети, с които разполагат и пусковите установки.

Комплексът може да използва два вида ракети. Х-35 (с обсег от 120-200 км) и Х-35У (обсег до 260 км). И двете ракети имат дозвукова скорост на полета. Способни са да унищожават съдове до 5000 тона и разполагат с активна самонасочваща се глава. Комплексите имат и експортна версия с ракети Х-35УЭ. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.