Руската армия си поръча 10 спецхеликоптера Ми-8АМТШ-ВН

Руската армия си поръча 10 спецхеликоптера Ми-8АМТШ-ВН
Руското министерство на отбраната сключи договор с холдинга “Вертолеты России” (част от “Ростех”) за доставката на 10 от най-новите специални хеликоптери Ми-8АМТШ-ВН, разработени на базата на сирийския опит, предаде ТАСС.

Новината бе съобщена от генералния директор на “Вертолеты России” Андрей Богински.

“Подписахме 2 договора. Първият е за 10 хеликоптера Ми-8АМТШ-ВН в специално изпълнение”, каза Богински. “Десет машини, които ще бъдат доставени през 2020-2021 г.”.

Новият самолет е разработен в специална версия, при която е взет предвид и опитът, натрупан по време на бойните действия в Сирия.

От холдинга се надяват поръчките да се увеличат след войсковата експлоатация на първите 10 вертолета.

Главната особеност на Ми-8АМТШ-ВН е използването на две курсови картечници с калибър 12,7 мм на специално окачване. Хеликоптерът разполага и с ново пилотажно-навигационно оборудване, жиро-стабилизирана оптико-електронна система, прожектори с инфрачервени излъчватели, двудиапазонно светотехническо оборудване, адаптирано за използване с очила за нощно виждане.

За повишаване на бойната издържливост на машината тя разполага с цифров автопилот, бордови комплекс за отбрана, който автоматично разпознава пусковете на ракети срещу хеликоптера, смущава насочването на главите им и изхвърля фалшиви топлинни цели. Кабината на екипажа и основните агрегати на хеликоптера са защитени с нова броня от титаниева сплав. Екипажът, товарното отделение и борда на хеликоптера до нивото на илюминаторите са покрити с лека кевларена броня.

Ми-28НМ

Според Богински до 2028 г. “Вертолеты России” планира да достави на руското военно министерство по 6 хеликоптера Ми-28НМ през 2020-2022 г. и по 16 машини годишно през следващите 5 години.

Ми-28НМ е модернизирана версия на хеликоптера Ми-28Н “Нощен ловец”. Машината е предназначена за унищожаване на бронирана техника, разузнаване и целеуказване.

Ми-28НМ е с принципно нов локатор, който осигурява видимост на 360 градуса (разполага се в обтекателя над носещия винт) и нова система за управление с елементи на изкуствен интелект. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.