Русия ще достави системите С-400 на Турция наесен

Русия ще достави системите С-400 на Турция наесен


Русия ще достави системите за противовъздушна отбрана тип С-400 на Турция до есента на тази година. Това заяви в интервю за в. “Комерсант” началникът на руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество Дмитрий Шугаев.

Договорът полага и основите за технологическо сътрудничество.

“Готови сме да локализираме производството на някои елементи от системата. При това няма никаква опасност да бъдат предадени или копирани части от технологията, които са чувствителни за нас”, каза Шугаев.

Според него освен Турция, Индия и Китай, има още десетина държави, които са в списъка на страните, проявяващи интерес към С-400.

“Преди всичко това са клиенти от Близкия изток, но засега няма да ги назовавам – сред тях има доста неочаквани партньори”, допълни Шугаев.

Той допълни, че държавите, които вече имат руски системи за ПВО и решат да ги допълнят с покупка на С-400 могат да “спят спокойно”, защото ще разполагат с “пълен и непробиваем щит”.

С-400 в Турция
Кредитното споразумение за доставката на ЗРК С-400 на Турция бе подписано през декември 2017 г. в Анкара. Част от сумата по сделката Турция ще плати със собствени средства, а останалите пари ще бъдат предоставени от Русия под формата на отбранителен кредит.

Според договора Москва трябва да предостави на Анкара четири дивизиона С-400 на обща стойност $2,5 милиарда. Турският министър на отбраната Хулуси Акар по-рано каза, че установката на С-400 в Турция ще започне през октомври 2019 година.

ЗРК С-400 “Триумф” са системи с голям обсег, разработени и произвеждани от АО “Концерн ВКО “Алмаз-Антей”, предназначени за поразяване на самолети от стратегическата и тактическата авиация, балистичнни ракети, хиперзвукови цели и други средства за въздушно нападение в условия на радиоелектронно и други видове противодействие. Системата може да поразява аеродинамически мишени на разстояние до 400 км, както и намиращи се на до 60 км балистични цели, летящи със скорост до 4,8 км/с на височина от няколко метра – до няколко десетки километра.

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.