Русия ще адаптира хиперзвуковата ракета “Кинжал” за изстрелване от земята

Русия ще адаптира хиперзвуковата ракета "Кинжал" за изстрелване от земята
Нова хиперзвукова ракета със среден обхват клас “земя-земя” ще бъде построена на базата на ракетата “Кинжал”.

За такова оборудване няма да се нуждаем от големи финансови инвестиции, твърдят руски експерти

Неотдавна руският президент Владимир Путин публично обяви, че Русия също ще напусне Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег в отговор на решението на Вашингтон да се откаже от това споразумение.

Първият човек на страната се съгласи с предложението на министерството на отбраната да се започне работа по крилата ракета “Калибър”, която ще бъде в състояние да се изстрелва от земята, но и за развитието на хиперзвукова ракетна система клас “земя-земя”.

Според бившия шеф на специалната комисия към министерството на отбраната, занимавала се с изготвянето на споразумението със Съединените щати, генерал-лейтенант Евгений Бужински, най-вероятно става дума за адаптация на хиперзвуковия комплекс “Кинжал”, с който в момента е оборудвана специална модификация на изтребителя-прехващач МиГ-31K, предаде интернет порталът РИА “Новости“.

“Мисля, че това ще бъде наземна версия, която е аналогична на системата “Кинжал”. Това би било най-ефективното решение, което не изисква голяма сума пари.

Всяка морска или въздушна ракета е по-лесно да се адаптира за изстрелване от земята, отколкото да се започне цял проект от нулата”, каза генералът.

Това мнение сподели и членът на обществения съвет при министерството на отбраната на Руската федерация Игор Коротченко, който отбеляза, че по този начин Русия в краткосрочен план ефективно ще бъде в състояние да отговори на оттеглянето на САЩ от Договора, като същевременно няма да се увеличат разходите във военния бюджет за тази година.

“Ще извършим преобразуване на хиперзвуковата ракета”Кинжал”. Важно е да се отбележи, че мерките, предложени от нашия президент, не изискват допълнително финансиране, което да натовари бюджета на министерството на отбраната. По този начин много ефективно ще отговорим на оттеглянето на САЩ от Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег”, каза Игор Коротченко.

Русия няма да бъде победена “в надпреварата във въоръжаването”

Генерал Бужински посочи, че появата на нови ракетни системи не предполага тяхното масово производство, което би приличало на “нова надпревара във въоръжаването”. Количеството на новите ракети ще зависи от конкретните действия, които американците ще предприемат спрямо Европа.

“Внимателно ще наблюдаваме действията на САЩ. Ако възнамеряват да разположат нови ракети в Европа, ще реагираме бързо. Ако не предприемем действия в тази насока, то няма да е нужно да създаваме ракетни единици, за да ги парираме. Всичко ще се изясни в предстоящия период”, каза руският генерал.

Това са икономическите рискове, които биха наложили допълнителна тежест върху бюджета на Русия, съгласен е и членът на експертния съвет на колегията на ВПК Виктор Мураховски.

“Дали ще се стигне до серийно производство на тези ракетни системи, колко ще произведем и къде ще ги разположим – всичко зависи от по-нататъшните действия от страна на Съединените щати. Мисля, че това няма да ни струва твърде много.

Например, сформирането на пълна ракетна бригада, въоръжена с наземни пускове на крилати ракети “Калибър”, ни струва колкото оборудването на една ракетна корвета със същите ракети. Оперативните възможности на наземната войска обаче са много по-големи от тези на един кораб”, отбеляза руският експерт. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.