Русия тества хиперзвукова противобалистична ракета, която ще подсили отбраната на Москва

Русия тества хиперзвукова противобалистична ракета, която ще подсили отбраната на Москва

Уникалната хиперзвукова ракета дава на Москва “космически възможности” във въздушната отбрана.

Регионалните сили за въздушна отбрана на Москва тестваха новата ракета за  противовъздушната система А-135 “Амур”.

Новата ракета е разработена, за да замени остарялата съветска ПРС-1, която е на служба от 1979 година. Това е една от най-мощните и скъпи системи за противовъздушна отбрана в Русия и е предназначена да пази столицата от евентуални удари с ракети и ядрени оръжия.

Новата противобалистична ракета може да бъде въоръжена с ядрена или конвенционална бойна глава и е проектирана да ликвидира десетки въздушни цели, в случай че са успели да преминат през останалите отбранителни бариери.

Тя е със същите размери и маса като предшественика си, но разполага с модернизирани двигатели и технологично и електронно оборудване, което ѝ позволява да лети със скорости над звуковата бариера (близо 4 км в секунда или 14 500 км/час). Новите ѝ устройства ѝ позволяват да прихваща всички съществуващи и перспективни средства за въздушни удари – междуконтинентални балистични ракети, крилати ракети, бомбардировачи от пето поколение и пр.

Цялата друга информация около ракетата е строго секретна. Независими източници предполагат, че може да елиминира цели на разстояние от повече от 800км и височина между 5 и 70 километра. Ракетите от ново поколение носят същите ядрени бойни глави като съветските – от 10 килотона.

И това е само част от големия щит, покриващ небето над Москва.

Как работи “противовъздушният чадър” над руската столица

Информацията от радарните станции из Русия се насочва директно към командния център на Москва, като предупреждава за потенциални въздушни заплахи.

Системата за ранно предупреждение за ракетни атаки засича обектите в 360-градусов диапазон на разстояние до 6000 километра.

“Всеки ранен предупредителен сигнал ще бъде предаван на щабквартирата на противоракетната отбрана и на радарната станция Дон-2Н в Московска област, която служи на отбраната”, каза военният анализатор на ТАСС Виктор Литовкин пред Russia Beyond. “Решението за това как да бъде неутрализирано навлизането във въздушното пространство ще бъде вземано веднага”.

По думите на Литовкин радарната станция Дон-2Н изпраща сигнали до всички части за ПВО, разположени в Московска област. Освен системата А-135 “Амур” те включват ЗРК С-400 “Триумф”, както и “Панцир-С1”.

“Също така небето над Москва се охранява от бойни самолети “Сухой” Су-20МС, Су-35, МиГ-29 и Миг-31″, добави Литовкин. “Те са разположени не само извън Москва, но и в съседните области”. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.