В Русия съставиха списък с най-опасните и перспективни оръжейни разработки на бъдещето

Руските високоточни оръжия задават сценария за водене на съвременната война
Лазерното оръжие

Този вид оръжие използва в основата си принципите на излъчването на електромагнитна енергия от оптическия диапазон.

Независимо от това че лазерите в ежедневния живот, включително и в армейска среда, се използват отдавна, учените едва в днешно време се насочиха към създаването на ефективни бойни системи въз основа на този вид въоръжение. Първите образци на лазерното оръжие, появили се през 60-те години на 20 век, не са можели да поразят две цели за кратък промеждутък от време поради високото си отдаване на енергия.

Тази година американците вече проведоха изпитание на лазерно оръдие, установено на морска платформа, Русия също така провежда разработки на лазерно оръжие и според думите на военните, не изостава от САЩ по този въпрос. От открити източници е известно възобновяването на изпитанията на авиационния комплекс А-60 с ново лазерно оръдие, способно да унищожава въздушни и космически цели.

Свръхвисокочестотното оръжие

Основният поразяващ фактор на дадения вид оръжие е свръхмощното електромагнитно излъчване в свръхвисокочестотния диапазон от 3 до 30 гигахерца. Даденият тип въоръжение е най-ефективен срещу електрониката на противника, изобилстваща в обектите на държавното и военното управление, а също така и в най-новите системи на различни видове въоръжение.

През лятото на 2015 година стана известно, че в Русия е разработен нов вид оръжие, можещо да изкарва от строя вражески самолети, дронове и управляемо оръжие с висока точност от типа на крилатите ракети. Новата разработка получи работното название СВЧ-оръдие, тъй като работи на принципа на свръхчестотното излъчване. Апаратът може да работи в обсег от над 10 километра.

Генетичното оръжие

Основата на този вид оръжие, което е пряк наследник на бактериологичното, са технологии, влизащи в сферата на методите на управление на процесите на наследствеността и изменчивостта на организмите. Генното инженерство позволява целенасочено да се създават неизвестни в природата съчетания на гени, способни не само благоприятно да въздействат върху живите организми, но и да ги унищожават. Главната опасност представляват опитите да се създаде „умно оръжие“, избирателно въздействащо и унищожаващо обекти със зададен генетичен код.

По твърдение на руските учени, към днешния ден вече е създадено значително количество гени агресори, които по своята същност са смъртоносно оръжие. Например, гените ВАХ и BCL-2 имат способността да предизвикат апоптоза – програмирана смърт на клетките. Като се вземе предвид, че разработката на биологическото оръжие е забранена от международните конвенции, Русия не провежда разработване на генетично оръжие.

Сноповото оръжие

Използвайки концентриран поток от заредени или неутрални частици, притежаващи голяма енергия (електрони, протони, неутрални атоми на водорода), това оръжие оказва върху обекта или въздействие на мощно топлинно излъчване, или ударно натоварване, или рентгеново излъчване, довеждащо до гибел и разрушение.

Към основните плюсове на този вид въоръжение се отнасят способността на системите му да се противопоставят на действията на вражеските уреди, насочени към засичане на сигнала му, и мигновеността му на въздействие върху противника. Основният проблем с неговото ефективно използване е загубата на енергия на разстояние поради взаимодействието му с частиците на атмосферните газове. В СССР научните институти активно насочваха усилията си върху разработката на сноповото оръжие, но работата така и не доведе до появата на реални бойни образци.

Геофизическото оръжие

Действието на този вид оръжие предполага атака на обект с помощта на природните процеси, предизвиквани по изкуствен път: мълнии, земетресение, цунами и други. Независимо от това, че има сведения за различни експерименти и опити за приложение на този вид оръжие, проведени от САЩ (например във Виетнам), повечето специалисти се съмняват в съществуването на възможности да се предизвикват земетресения и цунами в даден регион на Земята.


Loading...

Олег Калугин, генерал-майор от КГБ, емигрирал под пагон на Запада, през 1993 година казваше, че в СССР активно са се провеждали разработки на геофизическо оръжие и на неговото възможно използване, като споменаваше комплекса „Сура“, който действително се намира в Русия на 170 километра от Нижни Новгород. Комплексът заема площ от около 10 хектара и се състои от дълги редици двадесетметрови антени. В центъра на „Сура“ е разположен излъчвател с внушителни габарити, предназначен за изучаване на акустичните процеси в атмосферата на планетата. Обаче, дали предизвиква „Сура“ стихийни бедствия, не е известно.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.