Русия работи над високотехнологичен самолет за “заслепяване” на спътници

Русия работи над високотехнологичен самолет за "заслепяване" на спътници
Новата машина ще стане първият самолет в страната, който ще може да „изключва” чуждестранните военни сателити при конфликти.

В средата на 2018 г. руските инженери започнаха работата над самолети от ново поколение за радиоелектронна борба, наречени “Порубщик-2”.

Това ще бъде продължение на известния самолет Ил-22 “Порубщик” който цели да “заслепява” вражески изтребители, бомбардировачи и наземни системи за противовъздушна отбрана.

Ил-22 е застаряваша машина от съветско време, която няколко пъти е модернизирана, за да отговори на предизвикателствата на бързоразвиващите се електронни системи.

“В съвременните войни повечето от оръжията са базирани на взаимодействие със сателитна навигация. На първо място сателитите пращат снимки от бойното поле до командните пунктове, като също предоставят GPS навигация на самолетите и най-важното – насочват ракетите към мишените им”, сподели пред Russia Beyond бившият военен анализатор на в. “Известия” Дмитрий Сафонов.

Според него създаването на електронен шум в работата на тези сателити би довело до “заслепяване” на ракетите и възпрепятстването на употребата им в конфликти.

“Прецизните оръжия в съвременните конфликти са разположени на земята. В бъдещите години деструктивната им мощ ще бъде сравнима с ядрената. Така че да оставиш потенциалния си враг без възможността да използва подобни оръжия, е основополагащо”, отбелязва експертът.

Нов вид
В момента се работи над фюзелажа и външния вид на самолета. Засега експертите смятат, че той ще бъде значително по-голям от предишната версия на Ил-22 “Порубщик”.

“Електронните системи, които са в състояние “да изключва” сателитите или просто да ги смущават, изискват много енергия и достатъчно енергийни генератори. Така че новият самолет ще се нуждае от голямо вътрешно пространство и достатъчен фюзелаж. Така новите системи вероятно ще са базирани на военния транспортен самолет Ил-276″, сподели с Russia Beyond главният редактор на списание “Арсенал Отечества” Виктор Мураховский.

Ил-276 е среден военнотранспортен самолет, способен лесно да поеме 12 тона товари, които да пренесе на разстояние от 2700 километра. Лети със скорост от 870 км в час.

Всеки самолет струва около $40 млн. и се смята, че е перфектен избор за основа на перспективния “Порубщик-2”. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.