Русия планира да съкрати военните си разходи – но не и за превъоръжаване

Русия планира да съкрати военните си разходи – но не и за превъоръжаване
Икономическата криза и санкциите оказаха влияние на Русия. През последните няколко години бюджетът на държавата се съкрати, което предизвиква и орязване на военните разходи.

“Тази есен трябва да разработим проектозакон за бюджета за следващата година. Той ще предвижда намаляване на военните разходи, но това няма да се отрази на превъоръжаването на армията и флота”, заяви руският президент Владимир Путин.

Същото се случи и през 2016 г., когато руското правителство затегна коланите и понижи разходите за военния сектор със 160 млн. рубли (около €2,3 млн.).

Руслан Пухов, главен изпълнителен директор на Центъра по стратегически анализи и технологии, казва, че решението съвсем не е неочаквано.

Той добавя, че намаляването на финансирането на армията или отбранителните способности на страната не трябва да безпокои руснаците. В момента темпът на превъоръжаването остава същият: сухопътните, въздушните и морските сили ще получат нови високотехнологични оръжия навреме.

Но Пухов смята, че ако спадът продължи, армията ще го усеща в продължение на следващите 10-15 години.

Какво се съкращава?

По-голямата част от военния бюджет (около €41 млн., почти 4% от БВП на Русия) се харчи за военни системи ново поколение, които включват изтребители, бомбардировачи, танкове, подводници и линейни кораби.

Руската армия ще получи над 22,5 трлн. рубли (€313 млн.) до 2022 година.

Въпреки това някои експерти са на мнение, че бюджетът ще се балансира чрез отлагане на някои планирани разработки.

“Някои доставки и научни разработки ще бъдат отсрочени от правителството. Например сега Русия няма нужда да влага огромни суми в развитието на бойния железопътен ракетен комплекс “Баргузин” с междуконтинентални балистични ракети от ново поколение. Така че този проект може да почака няколко години”, коментира пред “Руски дневник” анализаторът на в. “Известия” Дмитрий Сафонов.

Освен това според него правителството ще замрази инвестициите в развитието на ПАК ДА – ново поколение стратегически бомбардировачи. Както и в случая с “Баргузин”, в момента има други системи, които могат да вършат работа на задоволително ниво.

“Това е сложен дългосрочен проект. Русия не планира да води войни или да участва в конфликти, където може да ѝ потрябва летящ звяр, способен да хвърля 30-тонови ракети и бомби върху главите на своите врагове. Съвременната стратегическа авиация, включваща Ту-160, Ту-22М3 и Ту-95, прекрасно се справя със задачите по време на операциите срещу терористите от “Ислямска държава”, добавя Сафонов.

Какво няма да се съкращава?

Между другото, експертите се съгласяват, че работата по някои ядрени ракети никога няма да се отложи или да се съкрати финансирането на тези проекти, защото те са от първостепенна важност.

Военният министър на Русия Сергей Шойгу заяви по-рано тази година, че руската военна промишленост работи в режим 24/7 по създаването на новия перспективен ракетен комплекс “Сармат”.

Първите екземпляри ще бъдат доставени на Ракетните войски със стратегическо предназначение, където след 2020 г. ще заменят Р-24В “Воевода”, които в момента се смятат за най-тежките и най-страшните стратегически ракети в света (с тегло от 211 тона и заряд 9 тона).

Сафонов е на мнение, че новата ракета ще стане крайъгълният камък на руската политика на ядрено възпиране – със способността си да изминава 17 хил. км и да носи 15 разделящи се бойни части с индивидуално насочване (всяка със заряд от 150 до 300 килотона).


Loading...

“Това е ключът за предотвратяване на основните конфликти и защита на нацията в бъдеще”, каза той пред “Руски дневник“.

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.