Русия намалява сериозно разходите за отбрана

Русия намалява сериозно разходите за отбрана
Руските власти ще съкратят разходите за отбрана с 1 трлн. рубли ($15,89 млрд.) или с около 30%. Този извод може да се направи от проекта за федерален бюджет, който бе внесен от правителството в долната камара на руския парламент (Държавната дума) в края на ноември, пише “КоммерсантЪ”.

В общи линии разходите за “национална отбрана”, заложени в проекта за федерален бюджет за 2017 г. са 2,84 трлн. рубли ($45,14 млрд.) или 3,3% от БВП.

“В условията на спад на приходната част, задачата да се постигне компромис между получателите на бюджета отива на заден план; важното е да се запази, макар и в съкратен вид, функционирането на народното стопанство и държавата по всички основни направления”, коментира експертът-анализатор от “Финам” Алексей Калачов. Според него на фона на спада на цените на петрола би било странно увеличаването на военните разходи да продължи, докато финансирането в социалното направление пада.

Затова делът на военните разходи постепенно ще се съкращава. Така през 2018 г. за отбрана ще бъдат отделени 3% от БВП, а през 2019 г. този дял ще се понижи до 2,8%.

Общо съкращение

До голяма степен решението на правителството бе продиктувано от примера на късния Съветски съюз: в условията на поевтиняващ петрол съветските власти
продължиха да увеличават военните разходи, което бе една от причините за дълбоката криза, довела до разпада на страната. “Главният урок за бюджетното планиране, който може да се извлече от бюджета на късния СССР, е опасността от прекомерни военни разходи”, смята съветникът по макроикономическите въпроси на “Откритие Брокер” Сергей Хестанов. Според него именно затова правителството е решило да намали военните разходи с цяла 1/3, независимо от факта, че подобно съкращение ще бъде особено болезнено за компаниите от военно-промишления сектор.

В проекта за бюджет се свиват не само разходите за национална отбрана – съкращенията засягат почти всички пера, но при военните разходи намаляването е най-голямо. “Изключение през 2017 г. прави рязкото повишение на разходите за социална политика, което е обяснимо на фона на предизборния президентски цикъл – преди избори маслото на масата е по-важно от оръжията”, обяснява Алексей Калачов.

В същото време от 2017 г. започва планирано покачване на разходите за обслужване на държавния дълг. Причината е, че тогава фондът, в който се съхраняват свръхприходите от петрол, ще бъде изразходван напълно за покриване на бюджетния дефицит и така основният източник за покриване на този дефицит ще бъдат заемите.

Икономичен подход

Размерът на бюджетния дефицит зависи на първо място от цената на петрола: през 2016 г. правителството планира да го задържи на равнище от 3% от БВП. “Към момента в проектобюджета за следващата година са заложени относително консервативни цифри за цените на петрола, което води до необходимост разходите да се съкратят сериозно”, коментира анализаторът от ГК “ТелТрейд” (TeleTrade) Михаил Поддубски. Освен това, според него, в бъдеще разходите ще трябва да се орежат още по-драстично.


Loading...

В условията на недостиг на държавни средства правителството вече се отказа от стартирането на нови големи проекти, включително намали финансирането за реконструкцията на главните ж.п. връзки до страни от Европа и Далечния Изток – Транссибирската магистрала и БАМ. Като цяло се предвижда номиналните разходи в бюджета да се съкратят от 19,8% през 2016 г. до 16,2% от БВП през 2019 година. Според дългосрочния план до 2034 г. министерството на финансите ще намали държавните разходи до 13,1% от БВП.
Източник: “Руски дневник

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.