Русия изпробва нови противокорабни ракети с голям обхват в Тихия океан

Русия изпробва нови противокорабни ракети с голям обхват в Тихия океан
Общо 8 ракети бяха изстреляни по цели, имитиращи група вражески военни кораби. Точността им е стопроцентова. Пусковете бяха извършени от свръхзвуковия изтребител-бомбардировач Су-34.

“Ракетите бяха изстреляни по комплексни цели, които имитираха група вражески кораби. Общо бяха изстреляни осем ракети клас “въздух-море” и всички поразиха своите цели”, заявиха от руското министерство на отбраната, съобщава интернет порталът РГ.

Х-35У е противокорабна крилата ракета, която е специално унифицирана за руския флот. Тя е еднакво ефективна при използване от бойни самолети, ударни хеликоптери, военни кораби и наземни пускови установки (ракетните системи “Бал”). Ефективният ѝ диапазон е 260 км.

Това е нисколетяща ракета, която лети само на няколко метра над морското равнище, а това я прави много сложна за откриване от вражеските радари. Масата на осколочно-фугасната бойна глава е 145 кг. Една такава ракета може да унищожи модерен боен кораб от типа на корвета, посочват от министерството на отбраната.

“Бал” е крайбрежен ракетен комплекс, въоръжен с противокорабните ракети Х-35. На въоръжение е от 2008 година. Неговата основна цел е ефективен контрол на крайбрежната линия и опазване на водните пространства от вражески кораби.

Той се използва за защита на важни военноморски пристанища, крайбрежни градове, военна и гражданска инфраструктура, както и за защита на уязвими области от възможно военноморско нападение. Един стартер е оборудван с 8 ракети Х-35/Х-35У, разположени в пускови контейнери на колесно шаси МЗКТ-7930. Една батaрея от ракетния комплекс “Бал” се състои от команден пункт за управление и връзка (2 единици), 4 пускови единици с общо 32 ракети, както и 4 логистично-транспортни единици с капацитет от още 32 ракети. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.