Русия е готова да построи нова супертежка ракета

Русия е готова да построи нова супертежка ракета
Ръководителят на “Роскосмос” Дмитрий Рогозин съобщи, че корпорацията е готова да създаде новата руска свръхтежка ракета “Енисей”, предаде РИА “Новости”.

“Потвърдена е готовността на конструкторския и производствен колектив на ракетно-космическия отрасъл за реализацията на проекта за създаване на ракета-носител от свръхтежък клас”, написа Рогозин в Twitter.

В началото на януари Рогозин обяви, че новата руска свръхтежка ракета за полет до Луната и Марс ще се нарича “Енисей”.

Той съобщи, че през 2028 г. се очаква да бъде създаден нейният образец. Разработчици на ракетата са експертите от РКК “Енергия”, Ракетно-космическия център “Прогрес” и център “Хруничев”.

Източник от ракетно-космическия отрасъл сподели пред РИА “Новости”, че ръководството на “Роскосмос” планира да инвестира около 1 трилион рубли (13,2 млрд. евро) в изграждането на “Енисей”.

Преди “Енисей” руските разработчици са създали две свръхтежки ракети – Н1 и “Енергия”. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.