“Роскосмос” намери начин да заглушава чуждестранните спътници-шпиони

"Роскосмос" намери начин да заглушава чуждестранните спътници-шпиони

Специалистите от държавната корпорация “Роскосмос” предлагат от Земята да бъдат заглушавани сигналите, отправяни от чуждестранните спътници-шпиони.

Това е начин да се скрие конфиденциалната дейност на територията на Русия от оперативното наблюдение на “орбиталните шпиони”, пише “Российская газета”.

“В период от време, когато защитаваният район попадне в зрителното поле на бордовата апаратура на космически апарат за наблюдение, е необходимо да се подсигури блокирането на приемната бордова апаратура на тези космически апарати-ретранслатори, които се намират в зоната на пряка радиовидимост на този космически апарат за наблюдение”, гласят материалите на специалистите от компания “Руски космически системи”.

Става дума за създаването на множество наземни радиоелектронни станции, предназначени за потискане на сигналите при предаване на данни от спътниците от оптическото, инфрачервеното и радиолокационното наблюдение на спътниците-ретранслатори, подсигуряващи отдаването на данни към наземните приемни пунктове.

Такъв начин за намеса, уточняват авторите на разработката, може да се използва само тогава, когато самите спътници-шпиони се намират извън зоната на видимост на наземните станции на своите страни и не могат да изпращат директно получените снимки.

За гарантираното блокиране на каналите за спътникова връзка се предлага да се използват едновременно няколко станции.

Авторите на проекта предлагат да се състави база на чуждестранните разузнавателни спътникови системи, да се определи съставът и мястото на разполагане на наземните заглушителни станции, да се състави ред на работата им, а също така и да се определят смущенията, които ще заглушават предаването на данни на чуждестранни спътници. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.