Решено: Въведоха доброволната казарма, ето кои мъже отиват в строя

Решено: Въведоха доброволната казарма, ето кои мъже отиват в строя
Всеки гражданин на България на възраст до 40 години ще може да се запише на доброволна срочна военна служба.

Такива промени в Закона за резерва на въоръжените сили приеха депутатите на второ четене.

Доброволната служба в резерва е за срок от 6 месеца, а доброволците ще получават възнаграждение срещу службата си и ще бъдат здравно и социално осигурени.

Срочна служба да се осъществява два пъти годишно, като през военна подготовка да минават по 300 души на полугодие.

Министерството на отбраната прогнозира, че разходите за това ще възлизат на около 8,3 млн. лв. годишно.
През първите 3 месеца доброволците ще получават начална и специализирана подготовка, а след това до края на службата си ще изпълняват задачи във военните поделения.

Депутатите повишиха и пределната възраст за служба в доброволния резерв за офицерите с висши военни звания от 63 на 65 години.

Ученици и студенти ще могат да преминават и през военно обучение за защита на Отечеството. Тренировките ще се осъществяват в часа на класа, в рамките на не по-малко от общо десет учебни часа за етапите от определените часове на класа.

Учениците ще се обучават за усвояване на знания и придобиване на умения, свързани със защитата на родината, действията за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисиите и задачите на въоръжените сили.

За студентите обучението ще може да се осъществява в избираеми и/или във факултативни учебни часове. Студентите, които учат за „бакалавър“ и „магистър“ и тези с висше образование ще могат да кандидатстват във висше военно училище за придобиване на квалификация „Офицер от резерва“.

Обученията на учениците и студентите е за сметка на бюджета на Министерството на отбраната.


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.