Пръв сред конкуренцията: американците обявиха руския T-90A за най-смъртоносния танк в света

Пръв сред конкуренцията: американците обявиха руския T-90A за най-смъртоносния танк в светаВ САЩ съставиха списък с ТОП-5 на най-смъртоносните танкове на планетата. В класацията влязоха основните бойни танкове на Съединените щати, Германия, Израел и Великобритания, както и руският танк Т-90А.

Списъкът е съставен от американския интернет портал The National Interest, a руската агенция РГ подбра най-важното от него.

Първата позиция се заема от основния боен танк T-90A, който е гръбнакът на руските сухопътни сили. Неговият предшественик е известният съветския танк Т-54. Той съдържа най-добрите характеристики на танковете, създадени след T-54 (T-72 и T-80).

В публикувания текст авторите наричат Т-54 “шампион” по отношение на неговото основно оръжие, 125-мм танково оръдие, значително по-ефикасно от западните си конкуренти по ефективен обхват.

Това оръдие може да изстреля противотанкова ракета “Рефлекс” с обхват от 5000 м. От това разстояние тандем-кумулативната бойна глава на ракетата може да проникне на до 700 мм в танковата броня. което я прави едно от най-опасните оръжия.

На второ място е американският основен боен танк М1 Abrams. Той се счита за безспорен лидер на епохата след края на Студената война. Танкът представлява идеалното съчетание на огнева мощ, бронирана защита и мобилност.

На трето място е немският основен боен танк Leopard 2. Той се смята за най-добрия танк, произвеждан на територията на Западна Европа. Характеризира се с лекота на управлението.

На четвърто място е израелският Merkava IV. Интернет порталът отбелязва, че в предната част на тялото на този танк има остър ръб (като нож), което значително увеличава бронезащитата му. Двигателят е разположен в предната му част, като създава допълнителна преграда между вражеските удари и екипажа.

На последно място е английският Challenger 2. Той се смята за един от най-добре защитените танкове в света, тъй като е оборудван с броня Chobham второ поколение. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.