Приковани на земята: Повечето изтребители от ВМС на САЩ не могат да летят

Приковани на земята: Повечето изтребители от ВМС на САЩ не могат да летят
Почти две трети (62%) от палубните изтребители от ВМС на САЩ F/A-18 Hornet и Super Hornet не могат да летят, пише вестник Defense News.

По данни на изданието, в момента  27% от изтребителите преминават техническо обслужване, а още 35% очакват необходимите резервни части. Основната причина за тази ситуация се оказва липсата на парични средства за ремонт.

Според данните на ВМС на США, 53% от всички въздушни машини не могат да летят, включително свързаните с военноморския флот – бойни, патрулни и транспортни самолети, а също така и вертолети.

В началото на февруари шефът на Пентагона Джеймс Матис разпореди да бъде подготвена обосновка за преразглеждане на бюджета на ведомството за 2017 финансова година с цел повишаване боеготовността на американските военни за борба с терористичната организация “Ислямска държава”. Генералът отбеляза, че преразглеждането на бюджета касае не само текущата, но и следващата година, а също така отбранителната програма за периода 2019 до 2023 год.


Loading...

Според думите на представители на ВМС на САЩ, в случай, че бюджетът бъде увеличен, то средствата ще бъдат използвани първоначално за наличната техника, а не за изработката на нови кораби. “Нашите приоритети еднозначно са фокусирани върху готовността ( за изпълнение на задачите) – това е необходимо, за да могат самолетите да летят, корабите и подводниците да плават, а моряците да бъдат обучени и готови”, заявява един от чиновниците в американските ВМС.
Превод и редакция: БЛИЦ

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.