Посолството на САЩ: Нотификацията за продажбата на F-16 е за $1,6 млрд., но това не е крайната цена

Посолството на САЩ: Нотификацията за продажбата на F-16 е за $1,6 млрд., но това не е крайната цена
Американското законодателство изисква изпълнителната власт да уведоми Конгреса за потенциална продажба на въоръжениe на съюзници в НАТО, стойността на коeто надхвърля 50 милиона долара.

Планираната от България придобивка на осем изтребителя F-16 попада в тази категория. Това се посочва в изявление на посолството на САЩ във връзка с нотификацията до Конгреса за закупуването на F-16.

“Вчерашната нотификация до Конгреса е рутинна процедура и ние не очакваме възражение от негова страна”, допълват от посолството. От там уточняват още, че нотификациите са въпрос на обществено достояние.

“Важно е да се отбележи, че цената, цитирана във формалната нотификация до Конгреса, не е окончателната цена на програмата”, се казва още в позицията.

“Държавният департамент и Министерството на отбраната на САЩ дават възможност за горна граница във всички нотификации, в случай че чуждестранните партньори разширят обхвата на програмата извън първоначално заявеното. Това избягва необходимостта от промени в нотификацията до Конгреса и намалява времето, необходимо за приключване на чуждестранна военна продажба”, заявяват от американското посолство.

Те обясняват още, че нотификацията за продажбата на F-16 на България включва като цена на програмата 1,6 милиарда долара, но това не е крайната цена. От посолството поясняват, че действителните окончателни разходи на програмата ще се основават на окончателните български изисквания.

“Нотификацията, изпратена до Конгреса, е само една стъпка в процеса за чуждестранни военни продажби. След като процесът по уведомяване приключи, Министерството на отбраната на САЩ ще предостави предложение за сключване на сделка. На този етап ще започнат окончателни преговори и българското правителство може да преразгледа или предефинира изискванията, преди да се стигне до крайната цена”, допълват още от посолството.

Ето пълният текст на съобщението:

Американското законодателство изисква изпълнителната власт да уведоми Конгреса за потенциална продажба на въоръжениe на съюзници в НАТО, стойността на коeто надхвърля 50 милиона долара. Планираната от България придобивка на осем изтребителя F-16 попада в тази категория. 

Вчерашната нотификация до Конгреса е рутинна процедура и ние не очакваме възражение от негова страна. 

Нотификациите са въпрос на обществено достояние. Важно е да се отбележи, че цената, цитирана във формалната нотификация до Конгреса, не е окончателната цена на програмата. 

Държавният департамент и Министерството на отбраната на САЩ дават възможност за горна граница във всички нотификации, в случай че чуждестранните партньори разширят обхвата на програмата извън първоначално заявеното. Това избягва необходимостта от промени в нотификацията до Конгреса и намалява времето, необходимо за приключване на чуждестранна военна продажба. 

Нотификацията за продажбата на F-16 на България включва като цена на програмата 1.6 милиарда долара, но това не е крайната цена. Действителните окончателни разходи на програмата ще се основават на окончателните български изисквания. 

Нотификацията, изпратена до Конгреса, е само една стъпка в процеса за военни продажби в чужбина. След като процесът по уведомяване приключи, Министерството на отбраната на САЩ ще предостави предложение за сключване на сделка. На този етап ще започнат окончателни преговори и българското правителство може да преразгледа или предефинира изискванията, преди да се стигне до крайната цена. / epicenter.bg


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.