ПМ -“пистолет Макарова”

ПМ -"пистолет Макарова"


Какво знаете за ПМ -“пистолет Макарова”?
Още през 1938 г. е бил обявен конкурс за проектиране и изготвяне на нов самозаряден пистолет.
Но нито един от най-добрите образци, предложени от Коровин, Раков, Токарев и Воеводин тогава, не са били приети на въoръжение, тъй като е попречила Втората Световна война.

През 1945 г. Съветският Комитет по отбраната продължил работата си по конкурса за разработване на нов пистолет, на мястото на 7,62 мм. ТТ, който не удовлетворявал войската по габарити, тегло и надеждност. Използвали се вече отработения 7,62 мм. патрон и новия 9 мм. пистолетен патрон, създаден от Борис В. Семин.
ПМ -"пистолет Макарова"

Увеличението на калибъра е било свързано с желанието да се завиши възпиращото действие на куршума.
Патронът 9х18 мм. по своите характеристики е близък до 9 мм. патрон “браунинг къс” или до германските довоенни патрони, разработвани по програмата “ултра” (използвани с 9 мм. модел на пистолета Walther РР).От многото участници за най-добър е бил признат образеца на Николай Макаров с 9 мм. патрон, обозначен като ПМ (“пистолет Макарова”). Приет е на въоръжение в Армията и Министерството на вътрешните работи през 1951 г.

Изработката му е зададена на Ижевския машиностроителен завод още в 1949 г. и без съществени изменения продължава до наши дни.
В конструкцията на пистолета е използвана познатата схема от немския Walther РР.
Автоматиката действа на основата на отката на свободния затвор-кожух, напълно обхващащ цевта.ПМ -"пистолет Макарова"

В първите произведени пистолети спусъка е имал твърде голям свободен ход и обирането му при скоростна стрелба е водило до завишаване разсейването на изстрелите.
В последствие този недостатък е бил отстранен.
В сравнение с изходния Walther РР, предпазителя на ПМ е променен – Макаров е счел, че е по-естествено за работата на китката на ръката изключването на предпазителя да става със завъртане с палеца отгоре-надолу. Опростените мерни прибори са разчетени за стрелба до 50 м. Наклонът на ръкохватката е 102 градуса. Конструкцията на ПМ включва 25 елемента.

“Зализаността” на външните детайли дава на пистолета удобна форма. Той е прост за боравене, високо надежден, с ниски за калибъра си тегло и размери.
Но намаляването на размерите е довело до снижаване на бойните качества на пистолета. Скъсената до 93 мм. цев и сравнително маломощния патрон обуславят ниската точност и групираност на стрелбата, дори и при близки разстояния.
Табличният радиус на разсейване е 0,16 м. на дистанция 50 м.


Loading...

ПМ не е получил широко разпространение: на въоръжение е в 12 страни (25 при ТТ), между които бивши страни от ОНД, страни от бившия Варшавски договор, Китай и развиващи се страни.
ИЖ-71H (“Байкал”) е експортен вариант, на разпространения в Русия за служебно ползване ИЖ-71 (модификация на ПМ с 8- и 10-патронен пълнител), калибър 9х17 къс (.380 АCP) с 6 нареза и пълнител за 12 патрона. Може да бъде комплектуван с регулируеми по хоризонтала и вертикала мерни прибори и лазерен прицел.
Дулната енергия е 250 Дж., а началната скорост – 285 м/с., според изискванията на руския Закон за оръжията.

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

One comment

  1. Може да е тежък, но ТТ-то си е пищов отвсякъде, Макара е да вдигаш шум, то пък един шум…. Малка дулна скорост, малка кинетична енергия, всичко му малко, с две думи – пищолче за дамска чанта

Comments are closed.