Официално бе открит Паметника на генерал Павел Христов

Официално бе открит Паметника на генерал Павел Христов
На 02.11.2019г в 10.30ч., в гр. Етрополе, официално бе открит Паметника на генерал Павел Христов, известен като „Железният Генерал“.

На събитието присъстваха: Росица Христова- ВрИД кмет на община Етрополе, проф.д-р Павел Павлов- роднина на ген.Христов, Павлин Бончев-председател на земляческо сдружение „Тодор Пеев“, общински съветници, директори на институции, граждани и гости на гр.Етрополе.

Инициативата за изграждането на паметника е на Сдружение „За Етрополе“, с председател Борил Караканов. Общата стойност на проекта е в размер на 45 000 лв. Финансирането е осигурено от сдружение „За Етрополе“ , с помощта на дарители от цялата страна и с изключителното съдействие на „ЕЛАЦИТЕ-МЕД“ АД – „ГЕОТЕХМИН“ ООД.

Проектът е реализиран и с подкрепата на Община Етрополе и личната ангажираност на кмета Димитър Димитров.

Изработката е дело на д-р Митко Златанов-архитект и скулптор на бюст-паметника. По отделните фази са работили арх.Красимира Кралева, инж.Красимир Марков, ландшафт арх.Мая Ангелова и Зорница Николова. Строителството на площадката е дело на “ Маридел“ ЕООД и е дарение от страна на фирмата.

Водосвет за здраве и благополучие отслужи отец Христо, а слово за живота и делото на ген. Христов произнесе Марин Кубетски- учител по история в ОУ „Хр.Ботев“ гр.Етрополе. За етапите по изграждане на бюст-паметника и естеството на използваните материали и символика разказа д-р Митко Златанов.

Своите думи на възхищение от напревеното изказа и Ангел Добрев – служител в БНР и преподавател в СУ „Св.Климент Охридски“.

Монументът бе открит официално от Росица Христова и Борил Караканов, който видимо развълнуван отправи благодарствени думи към всички, които са допринесли за осъществяването на проекта и сподели, че сдружението има още идеи за реализация на подобни мащабни дейности. / zaetropole.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.