От “Черната смърт” до “Балалайката” – рекордите, поставени от съветските военни самолети

От "Черната смърт" до "Балалайката" – рекордите, поставени от съветските военни самолети
Всеки от тези пет съветски военни самолета е оставил следа в историята на авиацията.

За времето си те са в състояние да изпълнят такива неща, които по-рано са смятани за невъзможни.

Ил-2

“Илюшин” Ил-2 “Щурмовик” е най-произвежданият военен самолет в историята. Това е оръжие за наземна атака, създадено в края на 1930-те години и произвеждано по време на Втората световна война. Създадени са над 36 000 броя Ил-2.

Ил-2 от Великата отечествена война (1941-1945)

Основната особеност на самолета се свежда до това, че е брониран. Неговите колеги – като немския бомбардировач Ju 87 Shtuka – са едва леко бронирани, тъй като добавянето на тежка броня увеличава драстично масата на самолета. Решението на авиационния конструктор Сергей Илюшин трябва да направи стоманената броня носещ елемент на самолетния фюзелаж. Това го прави добре защитен от вражеския огън, идващ от земята. Ил-2 е наречен “Летящия танк”. Германците му казват “Бетонният бомбардировач” или “Черната смърт”. Атака от ескадрила Ил-2 има опустошителен ефект над немските войници.

Същевременно Ил-2 е уязвим към атаките на много по-бързите немски бойни самолети, тъй като задната част на “Щурмовика” няма броня. Поради това през първия период на войната, когато съветските военновъздушни сили не разполагат с много изтребители, които да покриват “Летящите танкове”, загубите на Ил-2 са огромни. На всеки 10 бойни мисии пада по един Ил-2. От 1943 г. ситуацията е леко подобрена и средно един “Щурмовик” издържа по 26 мисии.

МиГ-15

МиГ-15, проектиран от Микоян-Гуревич, в края на 1940-те години се превръща в най-произвеждания реактивен самолет в света. От него са създадени около 16 хил. броя, като го използват 40 държави по света. Последният е изтеглен от служба съвсем наскоро – през 2006 г. в Албания. Най-добре се представя по време на Корейската война. Тогава превъзхожда много от западните изтребители и с това доказва ефективността на съветските технологии. “Той не просто е по-бърз от всички, които строим днес, но е и произвеждан в големи количества”, съобщава британският началник на ВВС относно представянето на МиГ-15.

МиГ-15

Твърди се, че само F-86 Sabre може да противостои на съветския самолет. По време на Корейската война съветският пилот Евгений Пепеляев лети на МиГ-15 и става най-добрият пилот на конфликта. В 38 въздушни битки той сваля над 20 вражески самолета, включително 18 броя Sabre. Самият Пепеляев сменя три самолета МиГ-15.

МиГ-21

МиГ-21

МиГ-21 се превръща в най-произвеждания свръхзвуков самолет в историята на авиацията – с 12 хил. създадени единици. Той също така поставя рекорд за скорост в началото на 1960-те – 2388 км/час. Поради големите бройки производството им излиза евтино – дори няколко пъти по-евтино от това на американския му колега F-4 Phantom. МиГ-21 е първият съветски самолет, който разчита на ракети.

МиГ-21 е лек самолет, който бързо се издига на височини. Това му помага да избяга от ракетите на F-4 по време на Виетнамската война. Получава прякора “Балалайката” заради сходния с музикалния инструмент вид. Самолетът все още служи в някои страни.

МиГ-29

МиГ-29

Друг представител на семейство “МиГ” има уникални характеристики, които му позволяват да изпълнява въздушни маневри, на които никой друг от по-ранните самолети не е способен. През 1988 г. на авиошоу Farnborough пилотите на МиГ-29 впечатляват публиката, като изпълняват фигурата “камбана”, която никой до момента не е правил на борда на изтребител. В един момент, докато самолетът се издига, той постига нулева скорост и остава в “стояща” позиция.

Преди известно време видео, заснето по време на Royal International Air Tattoo във Великобритания с изпълненията на МиГ-29, стана особено популярно. Казват, че, докато са го тествали в началото на 1980-те години, на пилотите им е отнело известно време, докато го задържат в “изправено” положение, тъй като самолетът сам е излизал от опасното състояние.

Су-27

Су-27 на авиосалон

“Сухой” Су-27 е суперманеврен изтребител, проектиран приблизително в същото време, по което е и МиГ-29. Създаден е специално за постигане на въздушно превъзходство и официално влиза на служба през 1990 година. И все пак още по време на тестовете си самолетът поставя някои рекорди. През 1986 г. съветският пилот Виктор Пугачов се издига на височина от 3000 метра едва за 25,4 секунди. По-късно пилотът издига Су-27 до височина от 12 хил. метра за по-малко от минута – 58 секунди. Тези рекорди и до днес не са подобрени.

През 1989 г. Пугачов изпълнява опасната маневра “Кобра” по време на Le Bourget Air Show. По-късно тя е кръстена на него. По време на маневрата самолетът поддържа ъгъл от 110 градуса с опашката напред, наподобявайки позата на кобрата преди атака. На знаменития Су-27 принадлежат около 30 поставени рекорда. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.