От нея няма бягане: новата ракета 9М317М вече е в експлоатация

От нея няма бягане: новата ракета 9М317М вече е в експлоатация
Разположената край Курск бригада за ПВО премина в ешелон и се отправи на полигон Капустин Яр в Астраханска област, за да изпълни за първи път в Русия бойна стрелба с новите си ракети.

Курските зенитчици първи в Западния военен окръг получиха новите системи за ПВО “Бук-М3”. Външно новото оръжие може да се познае по увеличения брой ракети: шест вместо четири. Въпреки това главните изменения са скрити от очите, пише “Российская газета“.

“Увеличен е обсегът на стрелба и ефективността на работа по нисколетящи цели. Значително е повишена скоростта на действие на комплекса.

Ако преди разчетите са имали нужда от пет минути щракане на превключватели, проверявайки готовността на системите за работа, то обновеният “Бук” се “изследва” автоматично и далеч по-бързо”, разказаха от пресслужбата на Западния военен окръг.

Ракетите 9М317М, с които на зенитчиците им предстои да стрелят край Астрахан, свалят въздушни мишени на височина от 300 м до 10 км.

Те са много по-бързи и маневрени от предшествениците си. Подобрено е и програмното обезпечение на двигателя, а ракетата е снабдена с нова система за насочване.

На маршов участък тя е инерционна, при летенето към целта се включва активна самонасочваща се глава с миниатюрен, но мощен радар.

На изпитанията 9Н317М показа добри резултати, поразявайки еднакво ефективно различни типове летателни апарати при силно електронно противодействие от противника.

Вероятността за поразяване на въздушна цел с една ракета от комплекса “Бук-М3” е 0,9999.

Между другото, по време на бойна стрелба на полигона право да пуска ракета получава разчетът, който по-бързо от останалите засече целта и я вземе на прицел. След поразяването на ракета-мишена на антената на “Бук” се поставя червено флагче. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.