Основният боен танк “Армата” ще разполага със собствена тоалетна за екипажа

Основният боен танк "Армата" ще разполага със собствена тоалетна за екипажа
Конструкторите на танкове решиха хроничен проблем, свързан с дълготрайния и непрекъснат престой на екипажа в машините.

При производството на танка “Армата” конструкторите предвиждат и инсталиране на санитарен възел, който ще се намира във вътрешността.

Това посочи една от водещите фигури в Уралското конструкторско бюро за транспортно машиностроене Иля Баранов, цитиран от интернет портала “Взгляд“.

Баранов отбеляза, че едно от утежняващите обстоятелства при танковете на бойното поле е непрекъснатото пребиваване във вътрешността на превозното средство, което възпрепятства редовното упражняване на физически нужди, а това цялостно се отразява неблагоприятно върху бойните способности на танковите екипажи.

Освен вода и сухи храни в танковете няма нищо. Това трябва да се промени. Този проблем ще бъде решен на новия “Армата”. В танка от нов тип се обръща специално внимание на осигуряването на всички необходими условия за дълготраен престой във вътрешността. Конструкторите ще проектират специална секция, която ще бъде част от системата за функционална поддръжка на екипажа или, с други думи, тоалетната.

“Армата” е тежка гъсенична унифицирана платформа, на чиято база ще бъде разработена цяла гама бойни превозни средства като Т-14 “Армата”, Т-15 и редица други бронирани машини. Основният боен танк Т-14, който е конструиран на шасито на “Армата”, бе показан за първи път на Парада на Победата през май 2015 година.

По характеристиките си OБT T-14 “Армата” пратически надминава всички танкове, произведени не само в Русия, но и в чужбина. Неговото основно качество е наистина високата степен на защита, състояща се от пасивна и активна бронирана защита без аналог в света, както и отлична подвижност и проходимост и висока огнева мощ. Основното оръжие на танка е 125-мм танково оръдие от ново поколение с перспективни муниции и дигитализирана система за управление на огъня. Всички “работни” места, където се намират членовете на екипажа, са оборудвани с видеокамери и други сензори. Също така за производството му е използвана технология за намаляване на топлинното и радарното отражение.

Основната цел на този танк е да се увеличи въздействието на бронираните механизирани части на руската армия, борба с тежките бронирани цели на врага, неговите укрепителни елементи на фронта и жива сила. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.